Bıldırcın yumurtalarının (Coturnix coturnix japonica) kabuk ve benek rengine göre bazı dış ve iç kalite özelliklerinin belirlenmesi.

Amaç: Bu çalışma bıldırcın yumurtalarında farklı kabuk rengi, benek rengi ve benek yaygınlığına sahip yumurtalarda iç ve dış kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütüldü.Gereç ve Yöntem: Araştırmada günlük toplanan 318 adet Japon bıldırcın yumurtası kullanıldı. Uygulama grupları grimsi beyaz kabuk rengi üzerine çok büyük kahve benek (I), grimsi beyaz kabuk rengi üzerine farklı büyüklükte siyah benek (II), kahverengi kabuk rengi üzerine büyük kahve benek (III), kahverengi kabuk rengi üzerine yaygın kahve benek (IV) ve grimsi beyaz kabuk rengi üzerine farklı büyüklükte mavi benek (V) olarak isimlendirildi. Yumurtalar bireysel olarak numaralandırıldı. Yumurta kırılmadan önce dış kalite özellikleri ve kırıldıktan sonra ak uzun ve kısa çapı, ak yüksekliği, sarı çapı ve sarı yüksekliği ölçüldü.Bulgular: Yumurta kabuk oranı ve kabuk indeksi değerleri bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulundu (P<0.01). İç kalite özelliklerinden ak indeksi, sarı indeksi ve Haung unit değerleri bakımından gruplar arası farklılık istatistiki olarak önemli olduğu belirlendi (P<0.01, P<0.001) Öneri: Bıldırcın yumurtalarında kabuk ve benek renginin kabuk oranı, kabuk indeksi, ak indeksi, sarı indeksi ve haugh unit gibi kalite özellik değerlerine etkisinin önemli olduğu söylenebilir.

Determination of some external and internal quality traits of Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) eggs on the basis of eggshell colour and spot colour

Aim: In this study was aimed to determining internal and external quality of quail eggs with different eggshell colour, spot colour and spottiness.Material and Methods: In this study, daily collected 318 eggs were used. The treatment groups were classified as those with very large brown spots on greyish white eggshell colour (I), black spots of varying size on greyish white eggshell colour (II), large brown spots on brown eggshell colour (III), widely distributed brown spots on brown eggshell colour (IV), and blue spots of varying size on greyish white eggshell colour (V). The eggs were individually numbered. External quality characteristics were identified before egg broken out. After eggs were broken out, long and short diameter of albumen, albumen height, yolk diameter and yolk height were evaluated. Results: The differences for value of eggshell percentage and shell index between groups were statistically significant (P<0.01). The differences for albumen index, yolk index and Haugh unit between groups were significant (P<0.01, P<0. 001). Conclusion: It may be expressed that eggshell colour and spot colour in quail eggs are significantly affected egg quailty characteristics like eggshell percentage, shell eggs index, albumen index, yolk index and haugh unit.
Avrasya Veteriner Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-6958
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bıldırcın yumurtalarının (Coturnix coturnix japonica) kabuk ve benek rengine göre bazı dış ve iç kalite özelliklerinin belirlenmesi.

Sema ALAŞAHAN, Gülşen ÇOPUR AKPINAR, Sibel CANOĞULLARI, Mikail BAYLAN

Saanen ırkı keçilerde gebelik sırasında serum oksidatif durum ve biyokimyasal parametre düzeyleri

İbrahim AYDIN, Ayşe Merve KÖSE

Halk elinde koruma altına alınan Honamlı keçisi ve oğlaklarının canlı ağırlıkları ve bazı vücut ölçüleri

Bekir GÖK, Ahmet Hamdi AKTAŞ, İbrahim HALICI, Hüseyin BAŞ

Koyunlara Corynebacterium cutis lizatı uygulamasının serum sitokin düzeylerine etkisinin belirlenmesi

Ayşe ER, Orhan ÇORUM, Burak DİK, Emre BAHÇİVAN, Hatice ESER, Enver YAZAR

Karaman ilinde yetiştirilen koyunlarda Blue Tongue Virus enfeksiyonunun serolojik olarak araştırılması

Sibel YAVRU, Oguzhan AVCİ, Orhan YAPİCİ, Oya BULUT, Atilla SİMSEK, Mehmet KALE

Bangladeş’te domuz böbreğindeki kurtlar: Bir mezbaha araştırması

Ausraful ISLAM, - ANİSUZZAMAN, Jhunu Rani ROY, Golam YASİN, Sharmin Shahid LABONY, Mokbul HOSSAİN, Abdul ALİM

Klinik olarak sağlıklı develerde (Camelus dromedarius) bazı serum iyon konsantrasyonları

Javad TAJİK, Alireza SAZMAND, Seyed Hossein Hekmati MOGHADDAM, Aria RASOOLİ, Yahya Aneh MOHAMMADZADEH

Ticari yumurtacı tavuklarda Escherichia coli O157:H7 varlığının araştırılması

Zeki ARAS, Gökçenur SANİOĞLU

Klinik olarak sağlıklı farklı yaş ve cinsiyette olan Saanen keçilerinde kardiyak aritmi ve elektrokardiyografik göstergelerin analizi

Amir Saeed SAMİMİ, Seyyed Morteza AGHAMİRİ, Javad TAJİK, Talieh TAHERİ, Reza ESHTERAKİ

Bir köpekte Lucilia sericata (Diptera: Calliphoridae)’dan kaynaklanan travmatik myiasis olgusu

Nermin IŞIK, Bilal DİK