ASETİK ASİTİN KOYUNLARDA RUMEN pH'SI, UÇUCU YAĞ ASİTLERİ VE PROTOZOONLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Bu çalışmada, koyunlara rumen içi verilen asetik asitin; rumen pH'sı, uçucu ya{j asitleri (UYA) ve protozoonları üzerindeki etkisini araştırmak amaçlandı. Fistüllü iki koyuna, birbirini takip eden 4 gün boyunca ve yem verilmeden önce, rumen fistülünden 500ml miktarında; su (kontrol) ve daha sonra asetik asit (0.62 gr/kg vücut a{jırlı{jı) verildi. Her koyunun rumen içeri{ji örnekleri, rumen fistülü vasıtasıyla, uygulamadan önce va 1 saat sonra toplandı . Asetik asit rumen pH'sında önemli bir azalmaya neden oldu. Ayrıca, asetik asilin rumen protozoonları üzerinde de azaltıcı bir etkisi vardı. Asetik asilin rumen protozoonlarında azalmaya yol açan etkisine, Holotrich'ler daha çok, Endodinia'lar ise daha az duyarlıydı. Nitekim, koyunlara aset ik' asit tatbikinden sonra, Holotrich türleri azalırken, Entodinium türlerinin genelde arttı{jı bulundu. Asetik asit verilen hayvanlarda, su verilen dönemdeki aynı parametre değerleri ile karsılıştırıldığında, asalik asit oranının ve toplam UYA düzeylerinin arttı{lı belirlendi, ancak propiyonik ve bütirik asit oranlarının daha düşük düzeylerde oldu{ju bulundu.

Effect of Acetic Acid on Ruminal pH, Volatile Fatty Acids and Protozooa in the Sheep

This study was conducted to investigate the etfect of ruminal infusion of acetic acid on the ruminal pH, volatile faıty acids (VFA) and protozoa in the sheep. Two fistulated sheep were infused through rumen listula with 500 ml water (control) or acetic acid (0.62 gr/kg body weight) before feeding for 4 consecutive days. Samples of rumen conıents were collected from each sheep before and 1 h alter, infusion through the ruminal fistula. Acetic acid infusion has caused a significant drop in the ruminal pH. Furthermore, there was a reducing elfacı of acetic acid on number of ruminal protozoa. Especially, the Holotrich protozoa were the most susceptible, Whereas Entodinia were the least sensitive to the reducing effect of acetic acid. While the proportions of Holotrich species decreased, the proportions of Entodinium species were generally found to be increase alter acetic acid supplementation into the rumen of sheep. Compared with the values of same paramaters in the sheep given water, acetic acid proportions and total VFA levels wera determined to be higher. bul the proportions of propionic and butyric acids were found lower levels in the sheep givan acetic acid.
Avrasya Veteriner Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-6958
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SÜT İNEKLERİNDE UZUN SÜRELİ BÜYÜME HORMONU KULLANIMININ SÜT VERİMİ, SÜTÜN KOMPOZİSYONU VE DÖL VERİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Behiç Coşkun, Erdoğan Şeker, Erol Alaçam, Behiç Serpek, Suzan Yalçın, Şakir D. Tuncer

KLOR ANALİZİ İÇİN YENİ BİR SPEKTROFOTOMETRİK METOT ÇALIŞMASI

Ali Muhtar TİFTİK, Leyla KALAYCIOĞLU, Firuze KURTOĞLU

KOYUNLARDA VE YENİ DOĞAN KUZULARlNDA KAN pH'SI VE TİROİT HORMON DÜZEYLERİ

Tufan KEÇECİ

KOYUNLARDA GENİTAL ORGAN BOZUKLUKLARI ÜZERİNDE PATOLOJİK İNCELEMELER II. UTERUS, SERVİKS VE VAGİNA

Metin Münir Kıran, Hüdaverdi Erer, M. Kemal Çiftçi, Fatih Hatipoğlu

KÖPEKTE A.RENALİS'İN İNTRARENAL SEGMENTASYONU ÜZERİNDE MAKROANATOMİK ÇALIŞMALAR

Kadir Aslan

ASETİK ASİTİN KOYUNLARDA RUMEN pH'SI, UÇUCU YAĞ ASİTLERİ VE PROTOZOONLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Tufan Keçeci, Mehmet Kocabatmaz, Ramazan Kadak

DENEYSEL OLARAK STRES OLUŞTURULAN LEGHORN HOROZLARDA ASKORBÎK ASİT (VİTAMİN C) VE ASETİL SALİSİLİK ASİT (ASPİRİN)'İN BAZI HEMATOLOJİK PARAMETRELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Tufan Keçeci, Mehmet Kocabatmaz

KÖPEKLERDE KERATOKONJUNKTİVİTİS SİKKA VE TEDAVİSİNDE YENİ BİR YAKLAŞIM

Celâl İzci

SODYUM NİTROPRUSSİT VERİLEN FARELERDE KAN VE İDRARDAKİ SİYANÜR VE TİYOSİYANAT DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

İbrahim Pirinçci, Sadettin Tanyıldızı, Ahmet Ateşşahin, Songül Özaydın

CİVİL PEYNİRİN MİKROBİYOLOJİK KALİTE NİTELİKLERİ

O. Cenap TEKİNŞEN, Mustafa ATASEVER, Abdullah KELEŞ