TÜRKİYEDE ARAPÇA DİL YETERLİLİĞİNİ ÖLÇEN SINAVLARA (YDS -YKS -YÖKDİL ) HAZIRLIKTA MEDYA ARAÇLARINDAN EL-CEZİRE-NET PORTALININ ETKİN KULLANIMI

Türkiye’de Arapça yabancı dil bilgisi seviyesini tespit etmek için farklı sınavlar yapılmaktadır. Bu sınavlardan en çok katılımlı olanları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından uygulanmakta olan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YKS) ve Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL)dır. Kazanım sağlamada dil yeterliliğinin sorgulandığı ülkemizde ÖSYM tarafından yapılan bu tür sınavlara hazırlıkta ciddi bir çalışma ve metodun yanında doğru ve pratik kaynaklardan hazırlık gerektirmektedir. Bu çalışmada bu tür sınavlara hazırlıkta el-Cezire-net portalının etkinliği örnek uygulama yoluyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada yapılan bu sınavlar hakkında bir analiz yapılmış, sınav konularının portalda yeralan konularla benzerliği tespit edilerek örnek sorular üzerinden bu tür sınavlara hazırlıkta portalın ne kadar etkin ve faydalı olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada el-Cezire-net portalında yeralan alan konu başlıkları ve bu başlıklara ait alt konular ile haber başlıklarının sınav konularını kapsadığı görülmüştür. Ayrıca el-Cezire-net portalında sınav soruları ile örtüşen daha çok metin ve haberin olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun adayın sorulan konu ile ilgili daha çok bilgi, kelime ve cümle yapıları ile karşılaşmasını sağlayacağı değerlendirilmektedir.

___

  • el-CEZİRE-NET. (tarih yok). Ağustos 15, 2020 tarihinde إسطنبول.. القلب النابض للاقتصاد التركي: https://www.aljazeera.net/encyclopedia/citiesandregions/2014/12/23/%D8%A5%D8%B3%D8%B7%D9%86%D8%A8%D9%88%D9%84 adresinden alındı KARAMAN, F. (January 2015,). Yabancı Dil Sınavının Ölçme Aracı Olarak İncelenmesi. Route Educational and Social Science Journal , 1-8. TASA, M. & , Furat, A.(2012). Arapça Öğretiminde Web Tabanlı Bir Ölçme Değerlendirme Sistemi Geliştirilmesi. Marife , 9-24.