TOPLUMDA MUHASEBE MESLEĞİNE YÖNELİK ALGI ANALİZİ: ORDU İLİ ALAN ARAŞTIRMASI

Muhasebe, toplumun hemen hemen bütün kesimlerinin ihtiyacına cevap verebilecek finansal bilgiler üreten bir bilim dalıdır. Muhasebe meslek mensupları, defter tutma, muhasebe sisteminin kurulması ve işleyişi, denetim, bilirkişilik ve tahkim gibi farklı alanlarda faaliyet gösterebilirler. Bu çalışmada, toplumun muhasebe mesleğine yönelik algılarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu kapsamda Ordu ilinde Ocak-Mart 2017 aylarını kapsayan dönemde tesadüfi olarak seçilen 363 kişiye anket uygulanmıştır. Anket aracılığı ile muhasebe mesleğinin toplum nezdinde tanınırlığı, işlevinin ne olduğu, ne tür fonksiyonu icra ettiği konularında toplumun algı düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın evrenini Ordu ili ve ilçeleri oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanması, belirlenen örneklem ile gönüllülük esasına göre yürütülmüştür. Anket sonuçları sonucu elde edilen verilerin test edilmesinde; muhasebecilerin yetki ve sorumlulukları ve yaptığı işin niteliği açısından algılanmasına ilişkin görüşlerine ait puanların iki gruplu demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasında t testinden; ikiden fazla gruplu demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasında ANOVA testinden yararlanılmıştır

___

  • ALTAN, Mikail. “Muhasebecilik Mesleğinin Toplumda Algılanma Biçimi Üzerine Bir Araştırma”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:11, Yıl: 2004, s.29
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Şener. Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, 14. Baskı. PEGEM Akademi, Ankara, 2011.
  • EKŞİ, İbrahim Halil, ÖZÇALICI, Mehmet ve BÜYÜKKONUKLU, Buket. “Meslek Algılanmasında Etkili Olan Faktörler: Muhasebecilik Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 52-Ekim, s.67-80, Yıl: 2011.
  • KARASİOĞLU, Fehmi ve ALTAN, Mikail. “Ülkemiz Muhasebe Meslek Mensuplarının Toplumun Çeşitli Katmanları Tarafından Algılanma Biçimi Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 21, s.53-64, Yıl: 2004.
  • KIRLIOĞLU, Hilmi ve AKYEL, Nermin “Mesleki Etik ve Ülkemizde Muhasebe Denetimi” Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 17, Yıl: 2003.
  • ŞENOL, Hasan. “Muhasebe Mesleğinin Toplum Tarafından Algılanması Üzerine Bir Alan Araştırması”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, Cilt.6, Sayı:11, Yıl: 2014, s.102-120.
  • TÜRMOB, 2017, http://www.turmob.org.tr
Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: İrfan TÜRKOĞLU