R İLE YAPISAL EŞİTLİK MODELİ

Günümüzde bilimsel araştırmaların artması beraberinde bir takım yeni analiz tekniklerinin doğmasına neden olmuştur. Bu analiz tekniklerinden biri de yapısal eşitlik modelidir. Ülkemizdeki çalışmalar incelendiğinde yapısal eşitlik modeli analizlerinde sıklıkla AMOS ve LİSREL programlarının kullanıldığı görülmektedir. R programı ile yapılan yapısal eşitlik modeli analizlerine yok denecek kadar az sayıda rastlanmaktadır. R diğer yapısal eşitlik modeli analizi programlarına göre bazı avantajlara sahiptir. Araştırmacılar tarafından kullanılan diğer programların ücretli olmasına rağmen R programının ücretsiz temin edilen açık kaynak kodlu bir program olması, bu programın güçlü yönlerinin başında gelmektedir. R programı sadece yapısal eşitlik modeli analizinde değil, birçok veri analizinde kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı R programını temel seviyede tanıtmak ve özellikle sosyal bilimler alanında çalışan araştırmacıların yapısal eşitlik modeli analizlerinde bu programı kullanmalarına katkı sağlamaktadır. Böylece R programının kullanımının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

___

  • ANDERSON, J. C. ve GERBING, D. W. 1988. Structural Equation Modeling in Practice: A Review and Recommended Two-Step Approach. Psychological Bulletin, 103, 411-423.
  • BAGOZZI, R. P. ve FORNELL, C. 1982. Theoretical Concepts, Measurement and Meaning, Vol. 2, C. Fornell (Ed.) A Second Generation of Mulivariate Analysis, Praeger, 5-23.
  • BAYRAM, N. 2013. Yapısal Eşitlik Modellemesine Giriş: Amos Uygulamaları. 2. Baskı. Ezgi Kitapevi. Bursa. 1-13.
  • DOĞAN, C. D., ULUMAN, M. 2016. İstatistiksel Veri Analizinde R Yazılımı ve Kullanımı. İlköğretim Online. 15(2). 615-634.
  • DURSUN Y., KOCAGÖZ, E. 2010. Yapısal Eşitlik Modellemesi Ve Regresyon: Karşılaştırmalı Bir Analiz. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 35, Ocak-Temmuz 2010, 1-17
  • ROSSITER, D. G. 2012. Introduction to the R Project for Statistical Computing for use at ITC. University of Twente, Faculty of Geo-information Science & Earth Observation (ITC), Enschede (NL).
  • YILMAZ, V. 2004a. Lisrel ile Yapısal Esitlik Modelleri: Tüketici Şikayetlerine Uygulanması, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 77-90.
  • YILMAZ, V. 2004b. Consumer Behaviour of Shopping Center Choice, Social Behavior and Personality, 32(8), 783-790.