NAZİK EL-MELAİKE’NİN KOLERA ŞİİRİ

Nazik el-Melaike 1923 yılında Bağdat’ta dünyaya gelmiştir. Anne ve babasından etkilenen el-Melaike küçük yaşta şiir yazmaya başlamıştır. Anne ve babası da şairdir. Özellikle babası birçok şairin yetişmesinde katkıda bulunmuştur. Üniversite eğitimini Daru’l-Muallimin adlı okulda tamamlamıştır. Daha sonra Amerika’ya giderek eğitimine burada devam etmiştir. Bir yıl New Jersey’de edebi tenkit dersleri almıştır. Daha sonra Wisconsin üniversitesinde karşılaştırmalı edebiyat dersi okumuştur. Burada yüksek lisansını tamamlamıştır. el-Basra Üniversitesi ona Arap şiirine katkılarından dolayı fahri doktora ünvanı vermiştir. Şiir, edebiyat tenkitleri ve hikaye alanında kitaplar yazmıştır. O modern şiirin en önemli temsilcilerinden biridir. Ayrıca birçok erkek şairin olduğu edebiyat dünyasında kadın şairler içinde ön plana çıkmış bir şairdir. Şiirlerinde romantik akımın etkisi vardır. Nazik el-Melaike’nin şiirlerine bakıldığında onun daima ümitsizlik, elem, gurbet hissi, mazide kalan hatıralar içinde yaşama arzusu içerisinde olduğu görülmektedir. Kolera şiirini 1947 yılında yazmıştır. O bu eseriyle modern Arap şiirinin öncülerinden biri kabul edilmektedir Bu şiirinde toplumun acılarını anlatmaktadır. Şiirde kolera hastalığının toplumdaki izlerini tasvir etmektedir. Bu tasvirlerde ölüm önemli bir yer tutmaktadır.

___

  • Abadi, H., & Mumtahin, M. (2012). Nazik el-Melaike ve İbdâatuha'ş-Şiriyye. İdâat Nakdiyye, 61-75.
  • Ceylan, Z. (2015). Modern Arap Edebiyatında İlk Serbest Şiir Deneyimleri. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Dergisi, 185-206.
  • ed-Dusri, D. (2015). Nazik el-Melaike Tahavvulatu'r-Ru'yeti ve'l-Fen. Suudi Arabistan.
  • el-Atiyye, C. (1994). Alamu'l-Edeb fi'l-Iraki'l-Hadis. Londra: Daru'l-Hikme.
  • el-Melaike, N. (1997). Divanu Nazik el-Melaike. Beyrut: Daru'l-Avde.
  • İbrahim, H. (2015). Bevakîru Hareketi'ş-Şi'r İnde'r-Ruvvat beyne't-Teessur ve't-Te'sir (Nazik el-Melaike ve es-Suyyab) Unmuzecen. Mecelletu Kulliyyeti't-Terbiye Camiatu Vasit.
  • Mumtehin, M., & Âbâdî, H. (1390 h.). el-İğtirâb inde Nazik el-Melaike. Fasliyyetu Dirasati'l-Edebi'l-Muasir, 83-99.
  • Musa, İ. S. (2009). Zahiratu'l-Huzn ve'l-Ye's ve Tecsîdu'l-Vaki beyne Bervin İ'tisâmî ve Nazik el-Melaike. Ehlu'l-Beyt, 115-121.