MOBİLYA TASARIMINDA ESKİZ VE BİÇİME ETKİLERİ

Tasarım düşüncesi olarak eskiz yapmak tasarımın formunun gelişimini ve işlevselliğini önceden belirlemektedir. Eskiz yapmak bir iletişim biçimidir ve bu nedenle fikirleri veya düşünceleri paylaşmak amacı ile kullanılmaktadır. Tasarımcılar için eskiz, düşünceleri yansıtmak ve sorunları çözmeye yarayan bir araçtır.Eskiz yapmak aynı zamanda fikir üretme aracı olarak tanımlanmaktadır. Eskiz süreci genellikle karalamalarla bağlantılı olduğundan ve yazı yazma ve karalama gibi eylemlerle düşünceleri kayıt altına almayı da içermektedir. Eskiz çizimleri müşterilere ve tasarımcıya bazı fikirler verebilmek için metinler ve çizimleri kapsamaktadır. Eskizin tarihi de, aslında çizim tarihi ile bağlantılıdır. Eskiz basit, ayrıntılı ya da birbirine bağlı katmanlardan oluşabilmekte, bir konuyu iletmek, araştırmak, düşünmek ve yansıtmak gibi amaçları içerebilmektedir. “Çizim” ve “eskiz” terimleri sanat ve tasarım tarihinde birbiri yerine kullanılabilen kelimeler olmuştur. Bu çalışmada eskizin tasarımda kullanılırken çizgilerin oluşturduğu deneysel etkinin mobilya tasarımında kullanılması incelenmektedir. Rastlantısal çizgiler ve heykel etkisindeki tasarımlar özgünlüğü de beraberinde getirmektedir. Yöntem olarak eskiz ile ilgili literatür taraması ve örnek tasarımlar incelenmiştir. Sonuç olarak mobilya tasarımında işlev, estetik , malzeme ve kullanıcı gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu heykel etkisinde tasarımlar ile yenilikçi tasarımlar mekanın kimliğini de etkilemektedir.
Anahtar Kelimeler:

Eskiz, Mobilya, Tasarım, İç mekan

___

  • Acheampong, A., ve Berg, A. (2015). Sculptural cubism in product design: using design history as a creative tool. Durusoy, M. (2015). Düşüncenin eskizle anlatımı ve mimari tasarımdaki önemi (Master's thesis, Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Erdem, T. (2007). Mobilya tarihine genel bakış ve art deco (Doctoral dissertation, İstanbul Kültür Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Anabilim Dalı).
  • Leblanc, T. (2015). Sketching as a thinking process. In DS 82: Proceedings of the 17th International Conference on Engineering and Product Design Education (E&PDE15), Great Expectations: Design Teaching, Research & Enterprise, Loughborough, UK, 03-04.09. 2015 (pp. 606-611).
  • Hoffmann, A. R. (2019). Sketching as Design Thinking. Routledge.
  • Özel, Y. & Ürük, Z. F. (2021). Mobilya- Biçim- Tercih. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (21), 589-600.
  • Sevil, F. S. (2002). Tasarım Sürecinde Sezgilerin Yeri (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Stacey, M. K., Eckert, C. M., & McFadzean, J. (1999). Sketch interpretation in design communication. In Proceedings of the 12th International Conference on Engineering Design (Vol. 2, pp. 923-928). Technical University of Munich.
  • Uslu, N. D. (2008). İç Mimarlık Tasarımlarının Sunum Aşamasında, El Çizimi ve Bilgisayar Destekli Çizimin Kullanımı (Yüksek Lisans Tezi MSGSÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul).
  • Tversky, B., Suwa, M., Agrawala, M., Heiser, J., Stolte, C., Hanrahan, P., ... & Haymaker, J. (2003). Sketches for design and design of sketches. In Human behaviour in design (pp. 79-86). Springer, Berlin, Heidelberg.
  • Yaprak, Özel., & Ürük, Z. F. Mobilya-Biçim-Tercih. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (23), 589-600.
  • Van der Lugt, R. (2005). How sketching can affect the idea generation process in design group meetings. Design studies, 26(2), 101-122.