KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMAYA GEÇİŞ HAKKINA GENEL BAKIŞ

Çocuk sahibi olan kadın ve erkek işçilerin, bir başka deyişle ebeveynlerin, çocuk belirli bir yaşa gelene kadar kullanabildikleri ücretli/ödenekli veya ücretsiz/ödeneksiz izin şeklinde kısaca tanımlayabileceğimiz ebeveyn izninin, çocuk sahibi olan işçilere kısmi süreli çalışmaya geçiş imkanı verilerek de sağlanması mümkündür. Nitekim ülkemizde 2016 tarihinden itibaren, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar ebeveyn olan kadın ve erkek işçilerin kısmi süreli çalışma talebinde bulunma hakları mevcuttur. Kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkını kullanmak isteyen işçinin talebinin, işveren tarafından olumlu yönde karşılanma zorunluluğu bulunmaktadır. Kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkının kullanılmasıyla birlikte işçinin iş sözleşmesinin türü kısmi süreli iş sözleşmesine ve daha sonra işçinin söz konusu hakkını sonlandırmasıyla birlikte ise iş sözleşmesinin türü tekrar tam süreli iş sözleşmesine dönüşmektedir.

___

  • Aydın, Fazıl (Ed.). “Çalışma Mevzuatı ile İlgili Avrupa Birliği Direktifleri”. Ankara: Kayıhan Ajans, 2014.
  • Caniklioğlu, Nurşen. Kısmi Süreli Çalışmaya Geçiş ve Yarım Çalışma Ödeneği”. Emeğin Hukuku Kurultayı 2, 22 Mayıs 2016. Türkiye Barolar Birliği Yayını, Ankara, 2017, ss. 115-152.
  • Çelik, Nuri, Nurşen Caniklioğlu ve Talat Canbolat. İş Hukuku Dersleri. Yenilenmiş 29. Bası. İstanbul: Beta Yayıncılık, 2016.
  • Köseoğlu, Ali Cengiz. “Türk İş Hukukunda Analık”. İş ve Hayat Dergisi. S. 4, 2016, ss. 97-124.
  • Maternity and Paternity at Work – Law and Practice Across the World, www.ilo.org. (15.12.2017).
  • Ocak, Saim. “Doğum/Evlat Edinme Nedeniyle Kısmi Süreli Çalışma Uygulaması”. Sicil İş Hukuku Dergisi. S. 37, 2017, ss. 52-101.
  • Uğur, Suat ve Yusuf Yiğit. “İş Hukuku Açısından Doğum Nedeniyle Ebeveynin Kısmi Süreli Çalışma Hakkı”. Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi. C. 6, S. 1, Haziran 2017, ss. 71-100.