Dijital Reklamcılık Bağlamında Çevirimiçi Davranışsal Reklamcılık ve Üniversite Gençliğinin Çevirimiçi Rekam Algısı

Teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeler her alanda olduğu gibi reklamcılık alanına da birçok yeniliği beraberinde getirmektedir Geleneksel reklam yöntemleri yerini dijital reklam yöntemlerine yavaş yavaş bırakırken, küresel rekabet kuruluşları müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek adına müşterilerini daha iyi anlamak ve analiz etme çabası içine girmektedirler. Müşterilerini daha yakından izleyerek satın alma niyetlerinin ayrıntılı takibine başlamaktadırlar. Kullanıcının kişisel ilgi alanlarının saptanması ve buna yönelik reklam gönderimi olarak tanımlanan çevirimiçi davranışsal reklam bu noktada firmaların büyük yardımcısı olmaktadır. Bir yandan çevirimiçi reklam, kaynak kullanımındaki tasarruf, müşteri ile firma arasındaki en iyi uyumun sağlanması ve ölçümleme kolaylığı açısından olumlanırken, diğer yandan bu hedeflemenin yapılması esnasında kişisel ilgi alanlarımızın takip edilmesi bağlamında eleştirilmektedir. Ancak Ponemon İnstitute adlı pazarlama şirketinin pazarlama ve reklamcılık piyasası ile ilgili yaptığı çalışmada performans açısından reklam şirketleri tarafından en çok reklam verme yöntemleri arasında bir sıralama yapılmakta ve %63’ünün davranışsal reklamcılığı daha iyi performans vermesinden dolayı tercih ettiği gözlemlenmektedir. Bu bağlamda çevirimiçi davranışsal reklam her an karşımıza çıkan bir uygulama olmasına karşın, 16 üniversite öğrencisi ile derinlemesine mülakat yöntemi ile bu çalışmamızda sosyal medyayı en çok kullandığı öngörülen üniversite gençliğinin bu reklam türünün ne kadar farkında olduğunun tespiti amaçlanmaktadır

___

  • KALAMAN, S. (2017). Yeni Medya ve Mahremiyetin Dönüşümü: Facebook Türkiye Örneği. Uluslararası Hakemli İletişim ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi (14), 1-31.
  • KARAARSLAN, E., Eren M. B. ve Koç, S.(2014). Çevrimiçi Mahremiyet: Teknik ve Hukuksal Durum İncelemesi. XIX. Türkiye’de İnternet Konferansı Bildirileri (s. 187- 195). İzmir: Yaşar Üniversitesi.
  • KIRLIDOĞ, M. (2013). Çevrimiçi Davranışsal Reklamcılık ve Kişisel Mahremiyet İhlalleri. XV. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri (s. 1019-1022). Antalya: Akdeniz Üniversitesi.
  • KIRBY, A. (2009). Digimodernism. New York: The Continuum International Yayınları.
  • McDONALD, Aleecia and Cranor, L.F. (2009). An Empirical Study of How People Perceive Online Behavioral Advertising. Carnegie Mellon University. Pittsburgh: Carnegie Mellon University.
  • MULHERN, F. (2009). Integrated Marketing Communications: From Media Channels. Journal of Marketing Communications, Vol. 15(2-3), 85-101.
  • ÖZTÜRK, G. (2013). Dijital Reklamcılık ve Gençlik. İstanbul: Beta Yayıncılık
  • SCHLOSSER, A.E., Shavitt S. and Kanfer A.(1999). Survey of Internet Users’ Attitudes Toward Internet Advertising. Journal of Interactive Marketing, 13(3), 34-54.
  • www.webtium.com (2017) Çevrimiçi Davranışsal Reklamcılık Uygulaması.
  • www.webtium.com/ cevrimici-davranissal-reklamcilik, E.T:15/10/2017