Rusya Federasyonu’nda Baltık Denizi’nden Kuzey Buz Denizi’ne İç Su Yolları ile Ulaşımının Dünü, Bugünü ve Yarını

Küresel iklim değişikliğinin ve buzulların erimesinin su yolları taşımacılığına etkisi büyüktür. Buzulların erimesiyle deniz ve okyanus bölgelerinde açılan alanlarda yeni ticaret rotaları ortaya çıkmaktadır. Alternatif açılan yeni rotalar var olan kanal ve boğazların yükünü hafifletecek, taşımacılık sektörüne de mesafe ve zaman tasarrufu sağlayacaktır. Su yolları üzerinde yapılan ulaşımın diğer ulaşım türlerine göre daha güvenli ve ekonomik olması Rusya Federasyonu’nu (RF) ön plana çıkarmaktadır. Arktika Bölgesi’nde en uzun deniz kıyısına ve iç su yoluna sahip RF 2030 yılına kadar su yolları stratejik planını hazırlamıştır. Bu çalışmamızın konusu iç su yollarının ve suni olarak inşa edilen su kanallarının ülke ekonomisindeki yeri ile Baltık Denizi-Beyaz Deniz arasında bağlantı sağlayan kanallar, nehirler ve göllerdir. Çalışmada önce dünya üzerindeki belli başlı önemli iç su yollarının ve kanalların üzerinde yapılan taşımacılık faaliyetleri ile ticaretteki önemi üzerinde durulacaktır. İç su yollarının kara, hava ve demir yollarına göre daha ekonomik ve ekolojik boyutu incelenerek ardından Rusya Federasyonu’nun Beyaz Deniz-Baltık Denizi bağlantısını sağlayan iç su yolları, kanalları ve göllerinin ticarete yaptıkları ve yapabileceği katkıları incelenmeye çalışılacaktır. Çalışma çerçevesinde literatür taraması yapılmış , konu hakkında yapılan çalışmalar incelenmiş, Türkçe, İngilizce ve Rusça kaynaklar kullanılmıştır.

The Past, The Present, and the Future of Transportation by Inland Waterways From The Baltic to the North Ice Sea in the Russian Federation

Due to global climate change, melting glaciers have significantly impacted waterway transportation by providing new trade routes in sea and ocean regions. These new alternative routes will not only alleviate the traffic burden on existing canals and the Bosphorus, but also save distance and time in transportation. The Russian Federation persists at the forefront of waterway transportation, with exceptionally safe and economical waterways, compared to other avenues of transportation. Featuring the longest coast and inland waterway in the Arctic, the Russian Federation is developing a strategic plan for waterway expansion to be fully enacted by 2030. This research explores the contribution of natural and artificial inland waterways to the country’s economy, along with the canals, rivers, and lakes that connect the Baltic Sea and Arctic Ocean. First, this study examines the transportation activities on the most common inland waterways and canals around the world and their significance on trade. Second, this study analyzes the economic and ecological dimensions of these inland waterways, in comparison with transportation by air, land, and railway. Finally, this study evaluates the present and future contributions of inland waterways, canals, rivers, and lakes that link the Baltic and the Arctic Sea to the domestic and international trade in the Russian Federation. Within the framework of this study, the literature review includes Turkish, English, and Russian sources.

___

  • Albayrak, İrfan. (2014). Sembollerden Çivi Yazısına Geçiş ve Yazının Anadolu’ya Gelişi. https://dergipark.org. tr/en/download/article-file/661063 Erişim:20/03/2020.
  • Altuntaş, Tolga. (2019). İç Su Yollarının Ticari Önemi Dünyadan Örnekler ve Türkiye İncelemesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Applebaum, Anne. (2008). Gulag, (Çev: Ufuk Demirbaş), Ankara.
  • Atak, Mehmet. (2017). Buğday ve Türkiye Buğday Köy Çeşitleri, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2). https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/375073 Erişim:20/03/2020.
  • Aydın, Hakkı. Devletler ve İslam Hukuka Göre Milletlerarası Akarsular, Göller ve Kanallar, http://www. eskieserler.com/dosyalar/mpdf%20(408).pdf Erişim:11/03/02020.
  • Barkan, Ömer Lütfi. Şark Ticaret Yolları Hakkında Notlar, https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/8808 Erişim:01/03/2020.
  • Bediz, Danyal. Süveyş Kanalının Önemi, http://www.dtcfdergisi.ankara.edu.tr/index.php/dtcf/article/ download/4075/3943 Erişim:01/03/2020.
  • Bozkurt, Nejat. (2002). Ticaretin Felsefesi, Tarihçesi ve Etikle Olan Sıkı Bağına İlişkin Saptamalar. İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi. S. 2.
  • BOZKURT, Nejat. (2002) Ticaretin Felsefesi, Tarihçesi ve Etikle Olan Sıkı Bağına İlişkin Bazı Saptamalar, İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi, S. 2.
  • Dmitriev, Y .(2003). Beyaz Deniz Suyolu(Tasarımdan Uygulamaya),Petrozavodsk. http://pravo.sociolife.ru/docs/Codex/CVVT_komments_Kulikova_2008.pdf . Erişim:18/03/2020. DPT. 9. Kalkınma Planı (2007–2013), Denizyolu Ulaşımı Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Haziran 2006.
  • Eroğlu, Engin. ( 2018). 6-10. yüzyıllarda Karadeniz’in Kuzeyinde Kürk Ticareti. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl.8. C:VIII, S. 15. Bahar.
  • EROĞLU, Engin, Pers Kralı Büyük Kyros’un Siyasi Ve İktisadi Politikaları, History Studie, Mart, 2016.
  • Filatov, N.N., Karpecko, V.A Litvinenko ,A.V. ve Bogdanova,M.C. ВОДНЫЙ ТРАНСПОРТ И ЭНЕРГЕТИКА СЕВЕРА ЕВРОПЕЙСКОЙ ЧАСТИ РОССИИ (2016). http://www.arctica-ac.ru/docs/1(25)_2017_ Arctic/075_085_ARCTICA%202017_1.pdf Erişim:18/03/2020.
  • Gapeev, A. M., Kononov, V.V. Su Yolları, Hidroteknik Yapılar ve Limanlar, https://
Avrasya İncelemeleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Azerbaycan’ı Zafere Götüren Büyük Taarruz: 44 Günlük Savaşın Anatomisi

Ali ASKER, Zeynep Gizem ÖZPINAR

Kura ve Aras Nehirlerinin Azerbaycan Aran (Kür-Araz) Bölgesi Açısından Jeoekonomik Önemi

Neşe YEŞİLBAŞ, Kaan KAPAN

Rusya Federasyonu’nda Baltık Denizi’nden Kuzey Buz Denizi’ne İç Su Yolları ile Ulaşımının Dünü, Bugünü ve Yarını

Hüseyin KARABULUT

Alaeddin Yalçınkaya ve Derya Tuğlu, Avrasya Stratejileri: İlişkiler, Örgütler, Politikalar, Ankara: Astana Yayınları, 2020, 413 s. ISBN: 978-605-5010-29-4

Mehmet Serhan KAPLAN

Rus Raporlarında Türkistan İsyanı (1916-1917)

Ömer KARATAŞ

Siyaset, Toplum ve Şiddet: 2002 Gujarat Olaylarında Hindistan Polisinin Rolü Üzerine Bir İnceleme

Osman ÜLKER

İshak Turan*. Çin’in Enerji Güvenliği Politikası: Kuşak Yol İnisiyatifi ve Avrasya’da “Yeni Büyük Oyun”, Nobel yayınları, Ankara 2020.

Ali ASKER, Mustafa Cem KOYUNCU

Türkiye’de Bilgi Teknolojilerinin Kullanımıyla Yabancı Dil Olarak Rusçanın Uzaktan Eğitimle Öğrenilmesinin Avantajları ve Dezavantajları

Güneş SÜTCÜ, Elizaveta GOGUNOKOVA

Osmanlılarda Seyahatnȃme Kültürü ve Antalyalı Halil Salim’in Anadolu ve Rumeli’ye Bir Küçük Seyȃhat Yȃhud Her Yerde Terakkȋ İsimli Risalesi Üzerine Bir Değerlendirme

Mustafa Kemal SİNCER

Mevlüt Akçapa, Rus Dış Politikasında Etkili Bir Aktör: Gazprom, Putin Dönemi Rusya-Sırbistan İlişkilerinde Enerji Faktörü, Bursa: Dora Basım Yayın, 2020, 260 s. ISBN: 978-605-2471-81-4

Berat ALİ