SANAT TERAPİLERİNDE GERİ VE İLERİ DÖNÜŞÜM ÖRNEĞİ “SIFIR ATIK KÖYÜ KAMİKATSU”

İçinde yaşadığımız ve aynı zamanda büyük bir itina ile kirlettiğimiz dünyada, bazı duyarlı insanlar kullandıkları ürünlerin ambalajlarını yere atmak yerine çöpe atıp çevreye katkı sağlamakta, sağladıkları bu katkı ile beraber kendilerine daha temiz bir çevrede yaşama imkânı sunmaktalardır. Atıkların ayrıştırılması ile de geri dönüşüme katkı sağlayarak yaşam yerleri, çöp birikintilerinden kurtarılmaktadır. Geri dönüşüm, atık malzemelerin tekrar geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde haline getirilip tekrar imal edilmesidir. Daha da önemli olan bir şey varsa o da, hiç atık meydana getirmemektir. Bunu başarmak büyük bir çaba ve özveri istemektedir. Bu çalışmada Sanat Terapilerinde geri ve ileri dönüşüm örneği olarak Japonya’nın Tokushima şehrinde yer alan Kamikatsu Kasabası’nda geliştirilen ve ödül alan “Sıfır Atık” projesi incelenmiştir ve Sanat Terapisi bağlamındaki etkileri açıklanmıştır. Kamikatsu’nun tüm dünyaya sürdürülebilir bir çevre konusunda ilham verdiği, merkeze getirilen malzemelerle geri ve ileri dönüşüm yapılarak hem çevresel hem de sanatın sağaltım yönüne de dikkat çekildiği sonucuna varılmıştır.

___

  • “Sıfır Atık”, T.C. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Sıfır Atık El Kitapçığı, Ankara, 2017, s. 3-8.
  • JARMAN J.Walsh, Foundations of Zero-Waste Lead to Sustainable Tourism Success: The Case of Kamikatsu, Bulletin of Yasuda Women's University, 2019. s. 249-260.
  • MOLLAOĞLU, Songül, Sanat Terapisi ve Etkileri. Sanat Ve İletişim Araştırmaları (Edt. Doç. Dr. Lokman Zor). Ankara: İksad Publihsing House, 2020, s. 5-39.
  • MURATA, Matsunami, Zero-Waste Center “WHY” pamphlet. Longrain PR, 2017.
  • ÖZ, Eda, Sanat Terapisine Genel Bir Bakış, Sosyal ve Beşeri Bilimlere Küresel Yaklaşımlar (Edt. C. Can ve A. Kilimci). Ankara: Detay Yayıncılık, 2015.
  • ÖZ ÇELİKBAŞ, Eda, Dışavurumcu Sanat Terapisi. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 2019, 2(1): 20-37.
  • Özbey, Çetin, Özel Çocuklar ve Terapi Yöntemleri. İstanbul: İnkılap Kitabevi, 2009, s:213.
  • Zero-Waste-Academy Tour, Tour of the Garbage Sorting Station by the Zero-Waste Academy NPO staff, 2016.