EBEVEYNLERİN SURİYELİ GÖÇMENLERE YÖNELİK TUTUMLARI: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ

Türkiye, Suriye’den göç eden milyonlarca bireye ev sahipliği yapmaktadır. Göçmenler ülkeye ve kültüre uyum noktasında çeşitli uyum problemleri yaşayabilmektedir. Göçmenlerin ülkeye uyumunu zorlaştıran faktörlerden biri de onlara yönelik olumsuz tutum ve davranışlar olabilmektedir. Mevcut çalışmada çocuklarını geleceğe hazırlayan, onların tutum ve davranışlarını şekillendirmede etkin rol oynayan ebeveynlerin, Suriyeli göçmenlere yönelik genel tutumlarının yanı sıra çocuklarının Suriyeli göçmenlerle eğitim alanındaki temasına ilişkin tutumlarını incelemek amaçlanmıştır. Ek olarak ebeveynlerin, çocuklarıyla empati ve farklılıklara saygı konuları hakkında iletişime geçme düzeylerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Mersin’de ikamet eden ve ilköğretim/ortaöğretime devam eden bir çocuğu olan doksan dokuz katılımcıdan veri toplanmıştır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Mesafe Ölçeği, Duygu Termometresi, Suriyeli Mültecilere Yönelik Tutum Ölçeği ve farklılıklara saygı ve empati ölçümünü içeren bir anket formu uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre ebeveynlerin Suriyeli göçmenlere yönelik genel tutumları görece olumsuzdur. Ebeveynler, çocuklarının göçmen bir sınıf arkadaşı olmasından yüksek düzeyde memnuniyet duymamasına rağmen; çocuklarını uyum sorunu yaşayan arkadaşlarına destek olmaya teşvik ettikleri belirlenmiştir. Son olarak ebeveynlerin, çocuklarıyla farklılıklara saygı ve empati konularına ilişkin iletişime geçme düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış ve ebeveynlerin bu konuya ilişkin tutumlarını geliştirmek için çözüm önerileri sunulmuştur.

___

  • Algan, Nazlı Ayhan, (2019), Ankara’da Yaşayan Suriyeli ve Iraklıların Temel Eğitim Hizmetlerine Erişimlerinin Karşılaştırmalı Analizi, Yüksek Lisans Tezi Bolu: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
  • Allport, Gordon, (1954), The Nature of Prejudice, Boston.
  • Altunbaş, Arif, (2020), Türkiye’de Toplumun Suriyelilere Bakış Açısı: Konya Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi Arpino, Bruno ve De Valk, Helga, (2017), “Comparing Life Satisfaction of Immigrants and Natives Across Europe: The Role of Social Contacts”, Social Indicators Research, C.137, 1163–1184.
  • Aydoğdu, Yusuf, (2019), Türkiyede Eğitim Gören Suriyeli Öğrencilerin Sosyokültürel Problemlerine Yönelik Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya: Sakarya Üniversitesi.
  • Bağcı, Burcu, (2015), Çocuk Ve Yetişkin Prososyallik Ölçeklerinin Geçerlik Güvenirlik Çalışması ve Çocuk ile Anne-Baba Prososyal Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi.