Eğitim Kurumları İçin VDI ve Uygulama Sanallaştırmanın Faydaları

Öncelikle sanallaştırma günümüz gelişen bilgi ve iletişim teknolojisinde her alanda ismini duyduğumuz bir terim haline gelmiş bulunmaktadır. Sanallaştırma küçük-büyük işletmeler fark etmeksizin avantajlarının ağır bastığı bir yapı olarak tanımlanır. Artan iş yükü kullanıcıların gereksinimlerinin değişken olması, sanallaştırmanın önemini artırmaktadır. Bu tezdeki temel amacımız, eğitim kurumlarında büyüyen teknoloji ile birlikte bilgisayar altyapısını ve sistemi en verimli ve en düşük bütçe ile aktif kullanabilmektir. Makalede ayrıca uygulama sanallaştırmanın eğitim kurumunda sağladığı faydalar, kolaylıklar ve önerilere yer verilmiştir. Sanallaştırma ile, kurumda kullanılan mevcut eski donanıma sahip bilgisayarların sanallaştırma yazılımı ile geri dönüşümü sağlanarak, ana sunucudan tanımlanan kaynaklar ile geri kullanımıyla kuruma maddi olarak faydalar sağladığı görülmektedir. Ayrıca öneri olarak ssd diskli ince istemci bilgisayarlar ile kullanıcı açısından bakıldığında gerek uygulama sanallaştırma gerek masaüstü performansının gözle görülür bir artış olmaktadır. Sistemin uygulandığı süre içinde, kullanıcıya ve kuruma zaman ve enerji tüketimi açısından ekonomi sağlamış olduğu saptanmıştır.

Benefits oF VDI and Application Virtualization for Educational Institutions

Primarily, virtualization has become a term that we have heard in every field in today's developing information and communication technology. Virtualization is a structure in regardless of enterprises outweighs its advantages. Increased workload is altering the needs of users, increasing the importance of virtualization and our aim in this thesis is to use the computer infrastructure with the most efficient and the lowest budget with the growing technology in educational institutions. In addition to, the benefits, conveniences and suggestions provided by the application virtualization in the educational institution are mentioned. With virtualization , it is seen that the existing old hardware computers used in the enterprise can be recycled with virtualization software, and that the resources identified from the main server and their usage back provide financial benefits to the enterprise. In addition, thin client computers with ssd disk as a suggestion have a noticeable increase in both application virtualization and desktop performance. It was determined that the system provided economy to the user and the institution in terms of time and energy consumption during the period of application.

___

  • Aljabre, A. 2012. Cloud Computing for Increased Business Value. International Journal of Business and Social Science, 3(1), 234-239
  • Axboe, J. 2018. GITHUB, https://github,com/axboe/fio, Alındığı Tarih: 24 Nisan 2018.
  • Doğru, A. 2019. Sunucu sanallaştırma ve uygulama sanallaştırma teknolojileri performans karşılaştırması (Ulusal Tez Merkezi Sistemi) T.C. Maltepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Şubat,2019 ( Danışman; Prof. Dr. Emin Murat ESİN)
  • Marshall, D., W. Reynolds, ve D. McCrory. 2006, Advanced Server Virtualization, USA: Auerbach Publications.
  • VmWare Inc, 2008. Understanding Full Virtualization, Paravirtualization, and Hardware Assist. Vmware Techpapers, https://www,vmware,com/tech papers/2007/understanding-full-virtualizationparavirtuali zat-1008.html, Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2018,
  • Yuka, O. 2019. Eğitim Kurumları İçin Vdı Ve Uygulama Sanallaştırmanın Faydaları (Ulusal Tez Merkezi Sistemi) T.C. İstanbul Aydin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Mayıs,2020 ( Danışman; Prof. Dr. Zafer ASLAN)
  • URL-1 HYPERLINK “http://www.datateknik.com.tr/tr/content.asp?ctID=604” http://www,datateknik,com,tr/ tr/content,asp?ctID =604 (Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020)
  • URL-2 https://www.citrix.com.tr/glossary/vdi.html (Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020)
  • URL-3 HYPERLINK “https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/229851” https://HYPERLINK “https:// dergipark.org.tr/en/download/article-file/229851” dergipark,org,tr/en/download/article-file/229851 (Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020)
  • URL-4 HYPERLINK “http://download,microsoft,com/download/E/5/9/E59693E1-19E3-4765%20B63F6E9CCAC4FD3A/ Virtualization_Overview,pdf”http://download,microsoft,com/download/E/5/9/E59693E1-19E3-4765 B63F6E9CCAC4FD3A/Virtualization_Overview,pdf, (Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020.)