DAVRANIŞSAL FARKLILAŞMA: ÖĞRENCİLERİN DERS GEÇME KRİTERLERİNDE DAVRANIŞSAL SESSİZLİK BAĞLAMINDA ANALİZLERİ VE

Çalışanların mesleklerine ilişkin bilgi ve becerilerini, görüşlerini örgütlerinde bilinçli olarak ifade etmemeleri durumu olan örgütsel sessizlik, örgütlerin gelişim ve başarıları önündeki önemli bir engel olarak görülmektedir. Öğrencilerin de birey olarak davranışsal sessizlik içinde olmaları mezun olduklarında çalışma ve toplumsal hayatlarında bireysel olarak kuruma ve topluma vereceği katkı, kararlara katılım düzeyi, bu ve benzeri olumlu davranışlardaki istekliliği, yaratıcılığı da mesleki başarısı açısından önemli görülmektedir. Davranışların analizi örgütlerin daha etkin yönetilebilmeleri için önemli görülmektedir. Bireylerin gösterdikleri davranışlar gelişimin başarısı için önemlidir. Bu çerçevede sessizlik davranışı örgütlerin, toplumların ve nihayetinde ülkelerin gelişmesini engelleyici bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışma, meslek yüksekokulunda okuyan 189 katılımcı öğrencinin davranışsal sessizliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Örneklemde cinsiyet ve medeni durum farkına ilişkin istatistiki anlamlılıkta bir fark olup olmadığına bakılmıştır. Araştırma; literatürel anlamda çalışılmadığı düşünülen “öğrencilerin örgütsel sessizliği” veya bu makale de adlandırılan “davranışsal sessizlik” konusunda farkındalık yaratmayı hedef almaktadır

BEHAVIORAL DIFFERENTIATION: ANALYSIS IN THE CONTEXT OF BEHAVIORAL SILENCY IN THE STUDENT CRITERIA AND APPLICATION

Organizational silence, where employees' knowledge and skills about their professions, and their inability to express their opinions consciously in their organizations, is seen as an important obstacle to the development and success of organizations. Students should be in behavioral silence as individuals. Contribution of individual and institutional participation in work and social life when they graduate, level of participation in decisions, their willingness in these and similar positive behaviors, and creativity are considered important in terms of professional success. Analysis of behaviors is considered important for organizations to be more effectively managed. The behavior that individuals show is important for the success of development. In this framework, silence is regarded as an obstacle to the development of organizations, societies and, ultimately, countries. This study aims to examine the behavioral silence of 189 participant learners in vocational college. In the sample, it was examined whether there is a difference in the statistical significance between the sex and the marital status difference. Research; aims to raise awareness about the "organizational silence of students" or "behavioral silence" which is thought to be not studied literally

___

  • Alparslan A. M., Kayalar M., (2012) “Örgütsel Sessizlik: Sessizlik Davranışları ve Örgütsel ve Bireysel Etkileri” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl 4 Sayı 6 ( 136-147).
  • Bowen, F., Ve Blackmon, K. (2003). Spirals Of Silence: The Dynamic Effects Of Diversity On Organizational Voice. Journal Of Management Studies 40 (6), (1393-1417).
  • Çakıcı A., (2007) “Örgütlerde Sessizlik: Sessizliğin Teorik Temelleri Ve Dinamikleri” Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 16, Sayı 1, (145-162).
  • Dyne, L. V., S. Ang ve C. B. Isabel, (2003). Conceptualizing Employee Silence and Employee Voice as Multidimensional Constructs, Journal of Management Studies, 40(6), 1360-1392, (September).
  • Heckelman, L.R. Ve Schneier, F.R. (1995). Diagnostic İssues. Richard G. Heimberg, Michael R. Liebowitz, Debra A. Hope Ve Franklin, R. Schneier (Ed.) Social Phobia: Diagnosis, Assessment, And Treatment İçinde (3-20). New York: Guilford Press.
  • Nakip, M. (2013). Pazarlama Araştırma Teknikleri Spss Uygulamalı, 3. Baskı, Ankara: Seçkin Yayınevi
  • Perlow, L. A., N. P. Repenning, (2009). The dynamics of silencing conflict, Research in Organizational Behavior, 20, (1-29).
  • Podsakoff, P. M., S. B. Mackenzie, J. B. Paine ve D. G. Bachrach, (2000). Organizational Citizenship Behaviors: A Critical Review of the Theoretical and Empirical Literature and Suggestions for Future Research, Journal of Management, 26(3), (513–563).
  • Pinder C. C., K. P. Harlos, (2001). Employee Silence: Quiescence And Acquiescence As Responses To Perceived Injustice, Research in Personnel and Human Resources Management, 20, 331- 369.
  • Slade, M. R. (2008). The Adaptive Nature of Organizational Silence: A Cybernetic Exploration of the Hidden Factory, The Faculty of The Graduate School of Education and Human Development of The George Washington University
  • Şehitoğlu, Y (2010 )“ Örgütsel Sessizlik Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ve Algılanan Çalışan Performansı İlişkisi” Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi
  • Ülker F. , Kanten P., (2009) ”Örgütlerde Sessizlik İklimi, İşgören Sessizliği Ve Örgütsel Bağlılık İlişkisine Yönelik Bir Araştırma”, AKSARAY Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 1 Sayı 2, (111-126).
  • Van Dyne Linn, Soon Ang And Botero Isabel C. (2003) “Conceptualizing Employee Silence And Employee Voice As Multidimensional Constructs”, Journal Of Management Studies 40- 6, (1359-1392).
  • Yaman, E. ve Ruçlar, K. (2014) “Örgüt Kültürünün Yordayıcısı Olarak Üniversitelerde Örgütsel Sessizlik”Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Cilt 4, Sayı 1, Nisan 2014; Sayfa (36-50)
  • Yemez, İ . (2016). Doğrulayıcı Faktör Analizi İle Sosyal Medya Reklamlarına Yönelik Tutum Ölçeğinin Yapı Geçerliliğinin İncelenmesi: Cumhuriyet Üniversitesi İİBF’de Bir Uygulama. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 17 (2), (97-118).
  • Yıldırım,A.,Çarıkçı,O., (2017). Mesleki Ve Teknik Anadolu Liselerinde Görev Yapan Eğitim Yöneticisi Ve Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Düzeylerinin İncelenmesi. Education, 8(19), (33-43).
  • www.turkcebilgi.com,Erişim Tarihi:28.02.2018
  • www.istatistik.gen.tr Faktör Analizi Tanıtımı ve Uygulanması