Kent Ormanlarının Sosyal ve Çevresel İşlemlerinin Kullanıma Dayalı Bozulma Süreci

Gelişmiş ülkelerde kentin fiziksel yapısını dengeleme, insan ve çevre sağlığına olumlu katkılarda bulunma amacıyla oluşturulan ağaçlandırılmış alanlar ile kent yakın çevresinde ve kırsalında yer alan ormanlık alanlar son yıllarda artan koruma çabalan ve gösterilen özen sonucu kentlilerin rekreatif etkinliklerini karşılayabilecek yeşil adalar olarak önem kazanmıştır. Bu çalışmada, Avrupa'da kent ormancılığı çalışmaları ile Belçika'da Brüksel Kenti'nin sahip olduğu yeşiî ağ hakkında bilgi verilerek, kentte kamu kurumlan ile gönüllü sivil toplum örgütlerinin üstlendikleri çalışmaların tanıtımı yapılmaktadır. Ayrıca Brüksel Kenti'nde yeşil ağm bir parçası olan "Soignes" kent ormanında rekreasyon, turizm ve eğitim amaçlı etkinlikler sonucu duyarlı orman ekosistemlerinde yaşanan bozulma ve değişim süreci de ortaya konmuştur.

The Process of Deterioration Due To The Usage Of Social And Environmental Functions Of Urban Forests

With the increased attempts of protection and care, forests located in the suburbs and rural areas of cities and tree plantations which serve the purpose of balancing the physical structure of the city and settlement of individual and environmental health, have earned increasing importance as green islands which can meet the demand for recreational activities. In this study, the activities carried out in the city by governmental organizaitions and volunteering non-governmental organizations are being introduced after information has been provided about urban forestiy in Europe and the green network possessed by Brussels City in Belgium. In addition, the process of deterioration and change at sensitive forest ecosystems as a result of recreational, tourism and educational activities has been discussed v/'vh the example of "Soignes Forest" urban forest in Brussels, Belgium.

___

  • Ball, J., 1997. On the urban edge: a new enhanced role foresters, Journal of Forestry, 95 (10), pp.6-10.
  • Bodeux, A., 1989. Frequences et repartition des jours d'orage en Belgique, Institut Royal Meteorologique, 23 p., Bruxelles.
  • COST., 1997. "Declaration commune d'intention" pour la mise en oeuvre d'une action europeenne de rechercW concertee intitulee action COST E12 "Forets et Arbres de Villes », COST 229/97, Bruxelles.
  • Demirel, Ö., 2000. Recherche Sur l'lmpact Negatif des Humaines Sur la For6t Domaniale de Soignes (Bruxelles-Capitale), Rapport de Recherche, 103 p., Laboratoire d'Ecologie, Faculte Universitaires des Sciences Agronomique de Gembloux, Bruxelles.
  • EC (European Commission)., 1997. Cost Action 12-Urban Forests and Trees, 1st Management Committee Meeting, DG XII, Brussels, Belgium.
  • Godefroid, S. and Koedam, N., 2003. Identifying indicator plant species of habitat quality and invisibility as a guide for peri-urban forest management, Biodiversity and Conservation, 12:1699-1713.
  • IBGE (Institut Bruxellois Pour la Gestion de l'Environnement).,1994. Orientations pour une promotion du Patrimoine Biologique en RĞgion de Bruxelles Capitale (Volume I), Les Cahiers de TIBGE-5, Bruxelles.
  • IBGE (Institut Bruxellois Pour la Gestion de l'Environnement).,1997. Guide de 1'Educa.tion A la Nature En Region de Bruxelles Capitale, Bruxelles
  • IBGE (Institut Bruxellois Pour la Gestion de l'Environnement)., 1999a. Catalogue guide de I'Education Relative â l'Environnement pour l'Enseignement Primaire, Region de Bruxelles Capitale, Reseau IDee, Bruxelles.
  • IBGE (Institut Bruxellois Pour la Gestion de rEnvironnement).,1999b. IBGE-ECHOS, Le Bulletin Statistique, Bruxelles. IBGE (Institut Bruxellois Pour la Gestion de I'Environnement).,2000. Vers une gestion ecologique des Pares Regionaux Bruxellois, Bruxelles.
  • IBGE (Institut Bruxellois Pour la Gestion de PEnvironnement).,2003. Tableau de bord Bruxellois d'Indicateurs Environnementaux pour un Developpement Durable, No.2, Bruxelles
  • IBGE (Institut Bruxellois Pour la Gestion de l'Environnement).,2004. L'Administration de l'Environnement en Region de Bruxelles Capitale, Bruxelles.
  • Johnston, M., 1997. The Early development of urban forestry in Britain: Part 1, Arboricultural Journal 21.pp, 107-126.
  • Konijnendijk, C.C., 1999. Review of Research and Knowledge on Urban Forests and Trees in Europe, Cost Action El2 Urban Forests and Trees, Danish Forest and Landscape research Institute.
  • Konijnendijk, C.C., 1999a. Urban Forestry: comparative analysis of policies and concepts in Europe-needs and developments, EFI Working Paper 20, European Forest Institute, Joensuu.
  • Konijnendijk, C.C., 1999b. Urban Forestry: comparative analysis of policies and concepts in Europe-Contemporary urban forest policy-making in selected cities and countries of Europe, EFI Working paper 20, European Forest Institute, Joensuu.
  • Mathot, L., Destinay, P., Deflandre, G. and Woue, L„ 1986. La Conservation de la Nature en Wallonie-Dossier Pedagogique, Direction Generate de l'Environnement, p. 115-117, Bruxelles.
  • MECN (Le Ministere de l'Environnement et de la Conservation de la Nature)., 1994. DĞcouvrez 12 Espaces Verts â Bruxelles, SOF ADI Imprimerie, Bruxelles.
  • Nillson, K.and Randrup, T.B., 1997. Urban and peri-urban forestry, XI.Dtlnya Ormancılık Kongresi Bildirileri, Orman ve Ağaç Kaynakları, 13-22 Ekim 1997, Cilt 1, s.72-86, Antalya.
  • Ponting, C, 1991. A Green History of the World, Penguin Books, Newyork/United Nations, World Urbanization Prospects: The 1996 Revision.
  • Randrup, T.B. and Nillson, K., 1998. Research Note: Coordination of European Research on Urban Forests and Trees, Arboricultural Journal 22 (2), pp. 173-177.
  • Roisin, P., 1975. La Foret des Loisirs, Forets Touristiques et Conservation de la Nature, Les Presses Agronomiques de Gembloux, A.S.B.L., p.175-176, Bruxelles.
  • Sassen, S., 1998. "Urban Impacts of Economic Globalization", Comparative Urban Studies Occasional Paper Series, No: 5, Woodrow Wilson International Center For Scholars, Washington, D.C.
  • UN (United Nations)., 1980. The Growth in the World's Urban and Rural Population 1950-2000, Population Studies No: 68, Newyork.
  • Van der Ben, D., 1997. La La Foret de Soignes, Passe-Present- Avenir, Editions Racine, Bruxelles.
  • WCED (World Commission on Environment and Development)., 1987. Our Common Future, Oxford University Press, Newyork.
  • Wiemann, C, 1996. "Downsizing Infrastructure", Technology Review, May/June, 1996
  • Zwanepoel, J., 1996. La Forât de Soignes-Parcours, Editions Artis- Historia, 46 p., Bruxelles.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çeşitli Şekilllerde İşlenen Midyelerin (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) Donmuş Depolanması Sırasında Duyusal ve Kimyasal Kalitelerinin Belirlenmesi

İbrahim ERKOYUNCU, Nilgün KABA

Erzurum ve Rize Yöresi Toprak Örneklerine Uygulanan Farklı Dozlardaki Bor ve Fosforun Mısır (Zea mays)’ın Kuru Madde Miktarı ve Mineral İçeriğine Etkisi

Adil Aydın, Canan Kant, Nizamettin Ataoğlu

Çeşitli Şekillerde İşlenen Midyelerin (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) Donmuş Depolanması Sırasında Duyusal ve Kimyasal Kalitelerinin Belirlenmesi

Nilgün KABA, İbrahim ERKOYUNCU, İbrahim ERKOYUNCU

Doğal Hafif Agregaların Tarımsal Yapılarda Duvar ve Sıva Harcı Yapımında Kullanılma Olanakları

Bahar KOCAMAN, Talip TUNÇ, Mustafa OKUROĞLU, İbrahim ÖRÜNG

Süt Sığırlarında Çok Özellikli Model Kullanılarak Farklı Laktasyonlara İlişkin Ölçüm Günü Süt Verimlerinin Değerlendirilmesi

Serhat ARSLAN, Galip BAKIR

Harran Ovasında Tuzlulaşma Eğilimi Gösteren Toprakların Kil Mineralojisi

Ali SEYREK, Salih AYDEMİR, Faruk İNCE

Devekuşu Yetiştiriciliği ve Ürünleri

Şaban ÇELEBİ

Esmer ve Şarole x Esmer Danaların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri

Yener SAĞSÖZ, Ömer ÇOBAN, Ekrem LAÇİN, Nilüfer SABUNCUOĞLU, Ahmet YILDIZ

Toprak Düzenleyicilerinin Asit Toprakta Strüktürel Dayanıklılığa Etkisi

Nutullah ÖZDEMİR, Coşkun GÜLSER, İmamverdi EKBERLİ, Semra ÖZKAPTAN

Bitkide Bor ve Etkileri

Ayten DEMİRTAŞ