Kutadgu Bilig'de gök bilimiyle ilgili tespitler

Yusuf Has Hacip, XI. yüzyılda, Kutadgu Bilig adlı eserinde gök bilimiyle ilgili önemli bulgulara yer verir. Evrenin merkezinde Dünya’nın değil de Güneş’in olduğuna dair bulgu, günümüzde Kopernik’e mal edilmektedir. Hâlbuki Yusuf Has Hacip, Kopernik’ten yaklaşık beş yüz sene önce Güneş’in sabit olduğunu açıkça ifade etmiştir. Kutadgu Bilig’de gök bilimiyle ilgili tespitler ve kullanılan kavramlar, doğu medeniyetinin bu alanda yakalamış olduğu düzeyi ve Türkçenin daha o dönemlerde ne kadar gelişmiş bir dil olduğunu göstermesi açısından çok önemlidir.

Determinations regard of astronomy in Kutadgu Bilig

Yusuf Has Hacip mentions significant information on astronomy in 11 th century in Kutadgu Bilig. Today it is accepted that the information, in the center of the universe, not in the world is the Sun's findings, is discovered by Nicolaus Copernicus. But Yusuf Has Hacip argued the Sun's constant clearly almost 500 years before from Nicolaus Copernicus. The findings and used terms on astronomy in Kutadgu Bilig are very significant in order to show the level of east on astronomy and that the Turkish language developed very much in that time.

___

  • Alişer Navaiy, Saddi İskandariy, (naşrga tayyarlavçı: M. Hamidova), Taşkent, 1991.
  • Kutadgu Bilig’in Namangan (Fergana) Nüshası: Özbekistan Fanlar Akademisi Şarkşinaslık Enstitüsü, №: 1809.
  • Mahmud Kaşğariy, Devanu Luğatit Turk, I-III, (naşrga tayyarlavçı: S. Mutallibov), Taşkent, 1960-1963.
  • RADLOV, V.V., Kutadku-Bilik, Faksimile Uygurskoy Rukopisi, Sankt-Peterburg, 1890. (Kutadgu Bilig’in Hirat (Vena) nüshası)