İŞVEREN VE İŞLETME PROFİLİ AÇISINDAN PERAKENDECİ İŞLETMELERDE CİNSİYET AYRIMCILIĞI

Öz Bu çalışmanın amacı işveren ve işletme profilleri veri alınarak, perakende işletmelerde cinsiyet ayrımcılığına etki eden faktörleri belirlemektir. Çalışma için anket yöntemiyle, küçük işletmelerde tezgahtar seçimine ilişkin değer yargıları ve işletme ile işveren profillerine ait bilgiler toplanmıştır. Bu bilgiler çerçevesinde değişkenler belirlenmiştir. Çalışmada En Küçük Kareler Yöntemiyle (EKKY) elde edilen tek ve çok değişkenli regresyon analizi sonuçlarına göre işverenin yaşı, işletmenin faaliyet süresi, işletmenin mülkiyeti, ortak sayısı, çakıştırılan bay sayısı, müşteri profili, işletmenin faaliyet gösterdiği yerleşim yerinin büyüklüğü gibi temel faktörler cinsiyet ayrımcılığını istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkilerken; işverenin cinsiyeti, eğitim düzeyi, müşterilerin gelir düzeyi, çalıştırılan bayan sayısı gibi temel faktörler cinsiyet ayrımcılığını istatistiksel olarak anlamlı ve negatif etkilemektedir. Cinsiyet ayrımcılığında hangi faktörlerin hangi cinsiyet yönünde ayrımcılık yarattığını belirlemek amacıyla da EKKY’yle tek değişkenli regresyon analizleri yapılmıştır.

___

Babin, B. J.; Boles, J. S. (1998), “Employee Behavior in a Service Environment: A Model and Test of Potential Differences Betweeen Men and Women”, Journal of Marketing, 62 (2): 77-91.

Blau, F. D.; Kahn, L. M. (1996), “Wage Structure and Gender Differentials: An International Comparison”, Economica, 63 (250):29-62.

Blum, T. C.; Field, D. L.; Goodman, J. S. (1994), “Organization –level Determinants of Women in Management”, Academy of Management Journal, 37:241-268.

Danzinger, L.; Katz, E. (1996), “A Theory of Sex Discrimination”, Journal of Economic Behavior and Organization, 31 (1): 57-66.

Darity, W. A.; Mason, P. L. (1998), “Evidence on Discrimination in Employment: Codes of Color, Codes of Gender”, Journal of Economic Perspectives, 12 (2): 63-90.

Kirchmeyer, C. (2002), “Gender Differences in Managerial Carreers: Yesterday, Today, and Tomorrow”, Journal of Business Ethics, 37 (April): 5-24.

Kirchmeyer, C. (1998), “Determinants of Managerial Career Success: Evidence and Explanation of Male/female Differences”, Journal of Management, 24:637-692.

Menguc, B. (1998), “The Earning Gap between Male and Female Sales Management”, Industrial Marketing Management, 27 (5): 385-401.

Tomei, M. (2003), “Discrimination and Equality at Work: A review of the Concepts”, International Labour Review, 4:401-418.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

KURULUŞ YERİ SEÇİMİNİN ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ; DERİ SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ

Ali ELEREN

GÜRBULAK SINIR KAPISINDAN GEÇİŞ YAPAN KİŞİLERİN BU KAPIDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN SINIR TİCARETİNİN BOYUTLARI İLE İLGİLİ BİLGİ, DÜŞÜNCE VE TUTUMLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Uğur GÜLLÜLÜ, Burcu CANDAN, Şükrü YAPRAKLI, Kerem KARABULUT

BÜTÇE AÇIKLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ: TÜRKİYE’NİN ZAMANLARARASI BORÇLANMA KISITININ TESTİ (1980-2004)

Sabri AZGÜN, Murat TAŞDEMİR

TEKNOLOJİ ARAÇLARININ BANKACILIK SEKTÖRÜNDE UYGULANABİLİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ BU DOĞRULTUDAKİ BANKACILIK UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Feride Bahar IŞIN

TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN ALTERNATİF ÇEKİRDEK ENFLASYON ÖLÇÜTLERİ

Servet CEYLAN

SEKTÖREL BAZDA BİR ETKİNLİK ÖLÇÜMÜ: VZA İLE BİR ANALİZ

Fehim BAKIRCI

TÜRKİYE’DE DOLAYSIZ YABANCI SERMAYE YATIRIMLARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: UYGULAMALI BİR ÇALIŞMA

Mevlüdiye ŞİMŞEK, Sema BEHDİOĞLU

İŞVEREN VE İŞLETME PROFİLİ AÇISINDAN PERAKENDECİ İŞLETMELERDE CİNSİYET AYRIMCILIĞI

Cüneyt KOYUNCU, İbrahim BAKIRTAŞ

ÖRGÜTSEL DEĞERLERİN İŞLETMELERİN SOSYAL SORUMLULUK ANLAYIŞLARINI BELİRLEMEDEKİ ROLÜ: BURSA İLİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN BİR ARAŞTIRMA

M. Kemal DEMİRCİ, Muzaffer AYDEMİR

DEPREM SİGORTASI PİRİMİ HESAPLAMASINDA KULLANILMAK ÜZERE GELİŞTİRİLMİŞ DEPREM HASAR GÖREBİLİRLİK RİSKİ BULAN BİR BULANIK UZMAN SİSTEM TASARIMI

Yavuz KILAĞIZ, Ahmet BARAN, İsmet ULUSU