STEFAN ZWEIG’IN “SABIRSIZ YÜREK” ADLI ROMANINDA ACIMA VE SUÇLULUK DUYGUSU

1942 yılında ikinci eşi ile birlikte intihar eden Yahudi asıllı Avusturyalı yazar Zweig yaşadığı yüzyılda yazdığı uzun öyküler ve yaşadığı döneme damgasını vuran kişiliklerin biyografileri ile tanınan bir yazardır.Stefan Zweig'ın tamamlayabildiği tek romanı olan Sabırsız Yürek'tepsikanalitik bir çözümleme yaparak karakterlerin içinde bulunduğu ruh dünyasını açığa çıkartacağız. Özellikle Freudyen bir çözümleme gerektiren bueser Zweig'ın uzun öykülerinde de söz konusu ettiği huzursuz ya da ruhu acıçeken bireylerin çevresi ile ilintili ilişkilerine değineceğiz. Biz çalışmamızdahasta ve sağlıksız olan Edith'in yakınındaki kendisine değer veren insanlarakarşı acımasızca sergilediği ruh dünyasına yer vereceğiz. Kendisine gösterilen merhametin sınırlarını zorlayan hatta bazen ileri boyuta kadar götürebilecek sanrıları ile birlikte hem fiziksel hem de ruhsal engellerinin yansımalarınıortaya koymaya çalışacağız.

Sense of Pity in The Novel “Beware of Pity” of Stefan Zweig

The Austrian Jewish writer Zweig who committed suicide in 1942 with his second wife, is a writer known for his long stories and biographies of famous people in the century that he lived. In the only novel that Stefan Zweig completed, The Impatience of the Heart, a psychoanalytic analysis will be made to reveal the mental states of the characters. The work that requires Freudian analysis, will be examined according to the relationship of uneasy and suffering characters with their environment which is also mentioned in long stories of Zweig. In this study, the mental state of ill and unhealthy character Edith who aggressively behaves people who care about him will be examined. It is tried to be revealed the reflection of both physical and mental barriers with delusions that push the limits of compassion shown to him, sometimes leading to further dimensions.

___

  • Prochnik, Georg. (2014). İmkansız Sürgün Stefan Zweig Dünyanın Sonunda. Yeşim Seber (Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. (2016).
  • Zweig, Stefan; Zweif, Frederike. (2006). Mektuplaşmalar 1912-1942. Ahmet Arpad (Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. (2015).
  • Zweig, Stefan. (1943). Sabırsız Yürek. Çiğdem Öztekin (Çev.). İstanbul: Can Yayınları. (2006).
  • Zweig, Stefan. (1931). Ruh Yoluyla Tedavi. Hüseyin Salihoğlu (Çev.). Ankara: İmge Kitabevi (2018).