Türkiye’nin Kuruluş Yıllarında Bir Yabancı Gazetecinin Ankara Yolculuğu ve Atatürk’le görüşmesi (Çeviri)

“ The Saturday Evening Post” dergisi yazarlarından îsaac F. Marcosson 1923 Temmuz ayında Ankara’ya gelmiş ve Mustafa Kemal Paşa ile bir görüşme yapmıştır. Daha sonra adı geçen derginin 20 Ekim 1923 tarihli sayısında bu görüşme ile Anadolu seyahati izlenimlerini kaleme alan bir yazı yayımlamıştır. Pazarın -Lozan Antlaşması arifesinde- İstanbul’dan hareketle Mudanya-Bursa üzerinden Ankara’ya gelişi, Ankara’ daki temasları ve Mustafa Kemâl Paşa ile görüşmesi, Türkiye’ nin kuruluş yıllarındaki bir çok ilginç olayı da sergilemektedir. “Kemal Paşa” adını taşıyan bu uzun yazıdan -okuyucuların da ilgisini çekebilecek- bazı bölümler sunuyoruz.

A foreign journalist's journey to Ankara and meeting with Atatürk during the Founding Years of Turkey (translation)

” The Saturday Evening Post " Magazine writer isaac F. Marcosson came to Ankara in July 1923 and had a meeting with Mustafa Kemal Pasha. Later, he published an article in the issue of the magazine dated October 20, 1923, writing his impressions of this interview and his travel to Anatolia. The arrival of the market from Istanbul to Ankara via Mudanya-Bursa on the eve of the Lausanne Treaty, his contacts in Ankara and his meeting with Mustafa Kemal Pasha also show many interesting events during the founding years of Turkey. From this long article, titled” Kemal Pasha", we present some sections that may be of interest to readers.

___

  • Özbudun, E. (1984). Türkiye’nin Kuruluş Yıllarında Bir Yabancı Gazetecinin Ankara Yolculuğu ve Atatürk’le görüşmesi (Çeviri). Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 1(1), 167-191.