Türk Kurtuluş Savaşı: Kapsamı Ve Yöntemi Sorunu

Türk Kurtuluş Savaşı, Türk tarihinin kritik bir evresinde, ezilmek ve esaret altına alınmak istenen Türk milletinin, bağrından çıkardığı kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, kendine özgü yanları olan; ama, daha sonraları Özgürlük ve bağımsızlık yolunu izleyecek pek çok mazlum ulusa, ezenler ve ezilenler arasında, üçüncü bir alternatif örnek sunarak, ezenlere karşı baş kaldırma yolunu göstermiş, özgürlük ve bağımsızlık savaşıdır. Bu zamana değin Türk Kurtuluş Savaşı ve bu Savaşın yönlendirici önderi Mustafa Kemal Atatürk üzerine, sayısız araştırma yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar, pek çok yönden tasnife tâbi tutulabilir. Örneğin, kimisinde duygusal öğeler ağır basar; kimisinde olayı aslından tamamen ya da kısmen aynı mecraya sürükleyen hususlar vardır. Bazıları kaynaklar itibarıyla yetersizdir; bir bölümü de, aradan geçen yıllar içinde ortaya çıkan türlü kaynaklar ve bilgiler itibarıyla, yapılacak yeni çalışmalarla aşılma durumundadırlar.

Gediz Offensive

As it is known, right after the Armistice of Mondros, the occupation of the country from time to time and the understanding that these occupations will expand in the future have led to the emergence of a number of institutions all over the country and finally the national troops embarked upon the arms and the national struggle in the occupation regions and gradually the entire National Struggle. The name of the Kuwait National Movement, which will become its name, has occurred.

___

  • Baykal, Bekir Sıtkı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Oluşması Üzerine Kısa Bir Bakış 1920-1960, Belleten XLII, s. 491-504.
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri II, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Üçüncü Basım, Ankara 1981.
  • Atatürk, Mustafa Kemal, Nutuk I, On ikinci Basım, Türk Devrim Tarihi Enstitüsü Yayını, İstanbul 1972.
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri I, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1961.
  • Bıyıklıoğlu, Tevfik, “TBMM’nin Hukukî Statüsü ve İhtilâlci Karakteri”, Belleten XXIV/96 (1960), 3.637-664.
  • Turan, Şerafettin , Atatürk’ün Düşünce Yapısını Etkileyen Olaylar, Düşünürler, Kitaplar, Türk Tarih Kurumu Yayını, Ankara 1982.
  • An İnan, Düşünceleriyle Atatürk, Türk Tarih Kurumu Yayını, Ankara 1983.