Musul Sorunu Ve Körfez Petrolleri

Rusya, A.B.D., Romanya, Venezuela ve Endonezya, petrol üreten ülkelerdi. Körfez bölgesindeki ilk araştırmalar sonuçsuz kalmıştı .Jacques de Morgan adında bir arkeolog, 1892’de Mısır’da Eski Eserler Müdürlüğü’ne atanmıştı. Mısır, Mezopotamya ve İran’da yıllarca arkeoloji kazılarını yönetti. Mezopotamya’da, Hammurabi kanunlarının tablederini ele geçirdi. Louvre Müzesi’ne sayısız tarihi eser kazandırdı. Fransa Millî Eğitim Bakanlığı’nın İran temsilciliğini yaptı. Petrol konusuyla da ilgilendi. Tahran ve İstanbul hükümetlerinin Körfez bölgesinde otoriteleri gevşekti. Aşiretier, kendi başlarına buyruk idiler. Arama ve işletme faaliyetinin güvenliği, aşiretlerin desteğine bağlı idi. Doğu Afrika ve Hindistan’da yerlilerle ilişkilerinde başarılı bir askeri diplomat olan Percy Cox, Körfez bölgesinde görevlendirildi. İstanbul’da da, Gulbenkian petrolcülerin hizmetine girdi.

Gediz Offensive

As it is known, right after the Armistice of Mondros, the occupation of the country from time to time and the understanding that these occupations will expand in the future have led to the emergence of a number of institutions all over the country and finally the national troops embarked upon the arms and the national struggle in the occupation regions and gradually the entire National Struggle. The name of the Kuwait National Movement, which will become its name, has occurred.

___

  • Ergin, Feridun, ''Musul Sorunu Ve Körfez Petrolleri'', Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, C VII, S 20, Ankara - Bahar 1991.
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1011-727X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi