Mustafa Kemal Atatürk'ün Ölümü Dolayısıyla Yugoslavya Basınının Eseri ve Kişiliği üzerine Değerlendirmeleri (1938-1988)

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün olayı Yugoslavya basınında en derin yankı ve yorumlara sebep olarak Atatürk’ün kişiliği ve eseri üzerine her yönlü ve sürekli değerlendirmelere yol açmıştır. Bu münasebetle Yugoslavya basını (incelediğimiz Politika, Pravda ve Vreme gazetelerinde) Mustafa Kemal Atatürk’ün yaratmış olduğu eyleminden iki noktaya ışık tutmaktadır: a)Özgürlük yolunda savaşımları ve parlak zaferleri, b)Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, hem yurt içinde hem de yurt dışında, barışseverlik yoluna devam ederek dünya barışının sürekli olmasında yol göstericilik sembolü olması. Kalite bakımından, sayıları güç toplanabilen metinlerin ispat ettiği buluş şöyle tarif edilir: Mustafa Kemal Atatürk, Ölümüne kadar, insanlık ve dünya çapında yepyeni bir devleti Türk milletine ve insanlığın siyasal ve hukuksal hâzinesine teslim etmiştir.

Considerations of the Work and Personality of the Yugoslavian Press Due to the Death of Mustafa Kemal Atatürk (1938-1988)

The incident of the death of Mustafa Kemal Atatürk is for the personality and work of Atatürk as the deepest echo and design reason in the press of Yugoslavia. In this connection Yugoslav press (policy, Pravda and Vreme in newspapers) Mustafa Kemal Ataturk, the actions that have caused holds two points to light: a) Freedom of the way battles and brilliant victories, b) no longer around the Republic of Turkey, both at home and abroad is to be a symbol of guiding in the continuity of world peace by continuing on the path of peacefulness. Mustafa Kemal Ataturk, until his death, handed over a brand new state to the Turkish nation and to the political and legal treasure of humanity.

___

  • Karahasan, M. (1990). Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü dolayısıyla Yugoslavya basınının eseri ve kişiliği üzerine değerlendirmeleri (1938-1988). Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 7(19), 147-150.
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1011-727X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi