Çanakkale Muharebeleri Ve Atatürk

Türk Ordusunun Çanakkale'de kazandığı zaferin 80'nci yıldönümünü kutluyoruz bu yıl. Çanakkale'de kazanılan zaferin Türk askerî tarihinde müstesna bir yeri vardır. Bu ayrıcalık Çanakkale Muharebelerinin Birinci Dünya Harbi’nde cereyan eden Türk savaşları içindeki kronolojik yerinden ve sonuçlarından ileri gelmektedir. Türk Ordusunun ebedi başkomutanı ulu önder Atatürk'ün Çanakkale muharebelerinde gösterdiği askerlik ve komutanlık sanatı da bu savaşlara başka bir anlam ve önem kazandırmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Çanakkale, Muharebe, Atatürk

Atatürk and Economy

After long and arduous last Independence War victories result, leaders who conduct this war, especially Ataturk, sought answers to these basic questions: "Turkey can how developed, how it should be pursued an economic policy to attain as soon as possible to the public welfare?" To understand this, the Economic Congress convened in Izmir on February 4, 1923. Mustafa Kemal Pasha opened the Congress, which was chaired by Kâzım Karabekir Pasha, with a speech and emphasized the importance of the economy, the economic development model and the wrongness of the economic policy followed up to us. The main views of Atatürk in his speeches at this congress and then elsewhere were as follows:
Keywords:

Economy, Atatürk,

___

  • Çeliker, Fahri, ‘’ Çanakkale Muharebeleri Ve Atatürk’’, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, C X, S 30, Ankara - Güz 1994, s. 685 - 694.