Atatürk ve Millî Birlik

Bir ülkede millî birliğin sağlanabilmesi için çeşitli yollar denenebilir ve bu hususta değişik fikirler ortaya atılabilinir. Hele siyasî maksatla birlik ve beraberlikten değişik üslûplarda sözler de söylenebilir. Ancak ben burada millî birlik hususunda ne yeni bir yol arayacağım, ne de başka milletlerin bu işi nasıl gerçekleştirdiklerini irdeleyeceğim. Benim burada amacım, hepimizin bildiği, kendisine çok şeyler borçlu olduğumuz Atatürk’ün millî mücadele döneminden sonra şekil verdiği yeni devletinin devamlı olabilmesi için nelere İhtiyaç duyduğumuzu anlatan cümlelerini bir daha tekrarlamak ve hafızalarımızı tazelemektir.

Atatürk and National Unity

Various ways can be tried to achieve national unity in a country and different ideas can be put forward in this regard. Especially in political style, words can be spoken in different styles. However, I will neither look for a new way for national unity, nor will I examine how other nations have accomplished this task. My aim here is to repeat the sentences of Ataturk, which we all know and who we owe a lot to after the national struggle, about what we need to be permanent and refresh our memories.

___

  • Utkan Kocatürk, Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri, 3. baskı, 1984, s. 173
  • Turhan Feyzioğlu, "Atatürk ve Tarih”, Atatürk Haftan Armağanı, 10 Kasım 1986, Gnkur. Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları, Ankara, 1986, s. 6
  • Lehbabi, Millî Kültür ve Medeniyet, Çev. Bahaeddin Yediyıldız, İstanbul, 1980, s. 15
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, C. I, 1945, s. 231
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, C. I, 1945, s. 372.