Atatürk Düşüncesi ile Türk Kadınının Çağdaşlaşması

Türkiye’nin bağımsız bir ülke olarak belirmesi, 1919 yılında başlayan Millî Mücadele sonucunda görülür. Bu mücadeleyi başarıyla yönlendiren Ulu Önder Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni sadece savaşarak kurtarmamış, bunun yanı sıra gerçekleştirdiği reformlarla da Türkiye’nin yeni düzenini oluşturmuştur. Bu açıdan konuşmamıza vesile olan çağdaşlaşma kavramı, Türkiye’nin İktisadî ve sosyo-kültürel gelişmişliğini ifade eder. Günümüzde ülkeler genelde gelişme biçimleri ve düzeylerine göre sınıflandırılır. Gelişmekte olan ülkeler, batılılaşmak, kalkınma aşamasında da batıyı Örnek almak istemektedirler. Bu gelişme süreci, çağdaşlığı yakalama olarak değenlendirilebilir. Bu düşünceler ışığında çağdaşlıktan söz edebilmek için, önemli koşullar gereklidir. Örneğin, ülkenin eğitim durumu, yani halkının okuryazarlığı, lâik hukuk düzeninin olması ve gelirin tabana eşit dağılımının sağlanması gibi. Çağdaşlaşmanın önemli unsurlarından olan lâik düzenin sağlanması, çağdaş devlet düzeninin temel taşıdır. Lâik devlette kişiler din ve vicdan hürriyetine sahiptir. Bu düzende kişi özgürlüğü söz konusudur. Eğitim kurumlan lâik ilkelere göre düzenlenir. Lâik devlette, hukukî işlemler, akıl, mantık, ihtiyaç ve hayatın gereklerine göre düzenlenir. Bunun sonucu olarak da zaten kadın-erkek eşitliği ortaya çıkar.

The Modernization of Turkish Women with the Thought of Ataturk

It works according to the National Struggle in 1919. Great Leader Atatürk, the Republic of Turkey has been fighting only recovery, create it as well as Turkey's new order will carry out the reforms. This room is for modernization, which helped our conversation, refers to Turkey's Economic and socio-advanced sophistication. Today, it is classified according to the development styles and classes in the countries. Developing countries want to be westernized and take the West as an example during the development phase. This development process can be considered as catching up with modernity. In the light of these thoughts, in order to speak of modernity, important thoughts. Options such as condition of education, that is, the literacy of its people, the existence of a legal legal order and the necessity of an equal distribution of income to the base. It is the cornerstone of the modern state order, where there is a secular order, which is one of the important elements of modernization. In the secular state, people have the freedom of religion and conscience. There is freedom of person in this order. Educational institutions are organized according to secular principles. In the secular state, the legal condition is arranged according to the reason, reason, logic and the needs of life. As a result, equality between men and women already emerges.

___

  • Celâl Nuri, Kadınlarımız, Der: özer Ozankaya, (Yayınlanmamış eser), Ankara, 1993
  • Utkan Kocatürk, “Atatürkçü Düşünce Işığında Çağdaşlaşma”, Atatürkçü Düşünce, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınlan, Ankara, 1992
  • Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, Turhan Kitapevi, Ankara, 1984
  • Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, Turhan Kitapevi, Ankara, 1984
  • DİE İstatistik Yıllığı 1987, DİE Matbaası, No: 1250, Ankara, 1988
  • ÖSYM İstatistikleri, Ankara 1990
  • ’ Nail Güreli, “21. Yüzyıla Doğru Kadınlarımız, Dünyanın Neresinde”, Milliyet Dizi Yayınları, 5.3.1993
  • Nail Güreli, “21. Yüzyıla Doğru Kadınlarımız, Dünyanın Neresinde”, Milliyet dizi Yayınları, 9.3.1993
  • Emel Doğramacı, Atatürk’ten Günümüze, Sosyal Değişmede Türk Kadını, (yayına hazırlanan eser), Ankara, 1993
  • Meryem Koray, “Kadın ve Politika”, Milliyet Dizi Yazısı, 8.12.1992
  • 16 Nail Güreli, “21. Yüzyıla Doğru Kadınlarımız, Dünyanın Neresinde”, Milliyet Dizi Yayınları, 5.3.1993.
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1011-727X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi