TARİH, TARİHÇİ VE SOSYAL MEDYA: PROF. DR. BAYRAM BAYRAKDAR

20. yüzyılın en önemli icatlarından biri internettir. İnternetin hayatımıza girmesi ile kullanım alanı ve teknolojik dönüşümü yaşamlarımızı ve alışkanlıklarımızı önemli ölçüde değiştirdi. Bilgisayarlar çok büyük cihazlarken sadece bilim dünyasında kullanılıyordu. Zaman içerisinde bilgisayarlar küçülüp evlerimize girmeye başladı. Bu süreci daha sonra bilgisayarların akıllı telefonlar aracılığıyla ceplerimize girmesi izledi. İnternet aracılığı ile bu cihazlarla evlerimizden dünyanın her yerine anında ulaşırken iletişim haberleşme biçimleri de önemli ölçüde değişime uğruyordu. İnsan sosyal bir varlıktır ve tarih boyunca iletişim insanlar için önemli olmuştur. Mağara duvarlarına resim çizmekle başlayan mesajlaşma günümüzde internet ile birlikte bambaşka bir şekil aldı. İnternet öncelikle bilim dünyasında bilgisayarlar arasında bağlantı sağlamak için 1960’lardan itibaren kullanıldı. İnsanlık tarihinin gelişimi hiç kuşkusuz ki insanın özgürleşmesi aklının önündeki tüm engellerin ortadan kalkması ve bilginin üretilmesi ile doğru orantılıdır. Tarih insanın özgürleşme mücadelesi kadar bilgini üretilip yayılmasının da mücadelesidir. Mağara duvarlarında resimlerle başlayan bilginin başka insanlarla paylaşımı süreci yazının bulunması ile değişti. İnsanlık haberleşmek için, dumandan, haber güvercinlerinden günümüzde geldiği internet teknolojisi ile İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte sosyal medya geleneksel medya iletişim araçlarının yerini almıştır. Tarih bilimi geçmişi inceleyen bir bilim dalıdır. Gelişen teknoloji ile birlikte tarihçiler de arşivlere ulaşma, belge ve bilgilerin toplanmasında bilgisayarın ve internetin sağladığı kolaylıklardan yararlanmaktadır. Ayrıca tarihçiler, tarihsel belgelerin geniş kitlelere aktarılmasında geleneksel yöntemlerin yanında yeni akım medyadan yararlanmaya başladı. Bu makalenin amacı son yıllarda etkin olarak kullanılmaya başlanan sosyal medya ve onun fikir esasında önemli paylaşım alanı olarak kullanılan Twitter’ın tarih biliminde ve tarihçiler arasında kullanılış biçimini Prof. Dr. Bayram Bayrakdar örneğinde incelemektir.

HISTORY, HISTORIAN AND SOCIAL MEDIA: PROF. DR. BAYRAM BAYRAKDAR

One of the most important inventions of the 20th century is the internet. With the introduction of the Internet into our lives, its usage area and technological transformation have changed our lives and habits significantly. When computers were very large devices, they were only used in the scientific world. Over time, computers started getting smaller and entering our homes. This process was followed by computers entering our pockets via smartphones. While we were able to reach every part of the world from our homes instantly with these devices via the Internet, the forms of communication were also undergoing significant changes. Human is a social being and communication has been important for people throughout history. Messaging, which started with drawing pictures on cave walls, has taken a completely different shape today with the internet. The Internet was primarily used in the scientific world from the 1960s on to connect computers. The development of human history is undoubtedly directly proportional to the liberation of man, the removal of all obstacles to his mind, and the production of knowledge. History is a struggle for the production and dissemination of knowledge as much as the struggle for freedom of man. The process of sharing information with other people, which started with pictures on the cave walls, changed with the discovery of writing. Social media has taken the place of traditional media communication tools with the internet technology that humanity has come to today from smoke and news pigeons to communicate, and the internet has entered our lives. History is a science that studies the past. Along with the developing technology, historians also benefit from the convenience of computers and the internet in accessing archives and collecting documents and information. In addition, historians began to benefit from the new stream media in addition to traditional methods in transferring historical documents to large masses. The aim of this article is to explain the use of social media, which has been used effectively in recent years, and Twitter, which is used as an important sharing area in terms of ideas, in the science of history and among historians. Dr. It is to examine in the example of Bayram Bayrakdar.

___

  • Burunmaz, B. (2014). Yeni Medya Eski Medyaya Karşı: Savaşı Kim Kazandı Ya Da Kim Kazanacak? Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi, 0(7), 22-29.
  • Günseli, B. T.; Mutlu, B.; Tuğrul, Ç.; Burak, D.; Gözde, İ.; Aslı, T. ve Aydemir, B. (2014). Siyasal İletişim Sürecinde Sosyal Medya ve Türkiye’de 2011 Genel Seçimlerinde Twitter Kullanımı. 0(68), 59-96.
  • Karaçor, S. (2009). Yeni İletişim Teknolojileri, Siyasal Katılım, Demokrasi. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 16(2), 121-131.
  • Kılıç, Ç. (2015). Gündem Belirleme Kuramı Çerçevesinde Siyasal Karar Verme Sürecine Sosyal Medya Etkisinin İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), (Danışman: Yrd. Doç. Dr. Engin Çağlak), İstanbul: İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldırım, A. (2014). Bir Halkla İlişkiler Aracı Olarak Twitter: T.C. Sağlık Bakanlığı Örnek İncelemesi. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 2(4), 234-253.
  • https://www.brandingturkiye.com/twitter-tarihi-twitter-nedir-nasil-kullanilir-ne-ise-yarar/ arşivinden 20.01.2021 tarihinde erişildi.
  • Bayrambayrakd11@twitter.com arşivinden 07.07.2020 tarihinde erişildi.
  • Bayrambayrakd11@twitter.com arşivinden 10.10.2020 tarihinde erişildi.
  • Bayrambayrakd11@twitter.com arşivinden 18.01.2020 tarihinde erişildi.
  • Bayrambayrakd11@twitter.com arşivinden 26.01.2020 tarihinde erişildi.
  • Bayrambayrakd11@twitter.com arşivinden 28.08.2020 tarihinde erişildi.
  • Bayrambayrakd11@twitter.com arşivinden 28.08.2020 tarihinde erişildi.