AMERİKAN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE TÜRKİYE

 Kavram olarak sivil toplum ilk kez Aristo ve Platon’un çalışmalarında görülmektedir ancak o dönemlerde devlet kavramı ile birlikte düşünülmüştür. Modern anlamda ise sivil toplum, bir devletin otoritesi altında varlık gösterip kanunla yaşayan, devletten bağımsız yani özerk olan ve gönüllülük esasına dayanan örgütlü bir topluluk olarak tanımlanmaktadır. Bu doğrultuda, sivil toplum örgütleri öncelikle Avrupa ve daha sonra da Amerika kıtasında ortaya çıkmış ve tüm dünyada kendi çalışma alanlarına göre yeni araştırma konuları meydana getirerek hızla yaygınlaşmıştır. Kimi zaman çalıştıkları ülkelerdeki siyasi iktidara etki edecek çapta karşımıza çıkan bu örgütlerin çalışma şekilleri, genellikle gelişmiş ülkelerin diğer ülkelerde kurulmasında rol aldıkları yerel örgütler aracılığıyla ya da özellikle üçüncü dünya ülkesi olarak adlandırılan bölgelerde olduğu gibi bizzat gelişmiş bir ülkenin sivil toplum örgütünün rol alması ile gerçekleşmektedir. Günümüz dünyasında yasama, yürütme, yargı ve medyadan sonra beşinci güç olarak adlandırılan sivil toplum örgütleri bu noktada büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda zaman zaman dış güçlerin tesiri altında kalan ve yahut bu güçlerin direkt olarak kurulmasına öncülük ettiği sivil toplum kuruluşları ile de bir başka ülkenin içişlerine müdahil oldukları gözlenmektedir.Bu çalışmada günümüzde dünyada etkin sivil toplum örgütlerinin önemli bir bölümünü oluşturan Amerika Birleşik Devletleri merkezli sivil toplum örgütlerinin Türkiye’deki faaliyetleri, tarihsel bir perspektif ile değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

ABD, Türkiye, Sivil Toplum, FETÖ

AMERICAN NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS AND TURKEY

Non-governmental organization as a concept, is first seen in the works of Aristotle and Plato, but at that time it was considered together with the concept of state. In the modern sense, non-governmental organization is defined as an organized community that exists under the authority of a state and lives by law, independent from the state, that is, autonomous and based on volunteering. In this case, non-governmental organizations (NGO) first appeared in Europe and America, then they spread fast to the rest of world according to their own workspaces. Sometimes, these organizations appear to be more effective over the political power of these countries.Working styles of these organizations in those countries are usually as remote controling through local non-governmental organizations that they took role in establishing or by the self activities of them, especially in the regions which called as third world countries. Non governmental organizations, which are called the fifth power after the legislature, executive, judiciary and media in today’s world. In this direction, it is observed that non-governmental organizations, which are under the influence of external forces from time to time or lead the establishment of these forces directly, are also involved in the internal affairs of another country.In this paper; activities of The American non-governmental organizations, which comprise a great deal of the world’s non-governmental organizations, in Turkey are considered from a historical perspective.

___

  • Akyüz, A. (2006). Amerikan Sivil Toplum Kuruluşları. Sivil Toplum ve Dış Politika, İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Bozkurt, C. (2010). Amerikalı Diplomatların Güneydoğu Faaliyetleri. Ankara: Kripto Kitaplar.
  • Çaha, Ö. (1994). Osmanlı’da Sivil Toplum. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt:49, S:3.
  • Güngör, F. (2002). Yıldızı Yeni Parlayan Bir Sektör: Sivil Toplum Kuruluşları. TGTV Bülteni, S:1.
  • Hirai, Y. (2007). Japon Perspektifinden Türkiye’de Sivil Toplumun Yapısı: Sivil Toplum Araştırmaları Çerçevesinde Türk Sivil Toplum Kuruluşlarının Ana Hatları ve Faaliyetleri, Uluslararası Hukuk ve Politika Dergisi, Cilt:3, No:9.
  • Onbaşı, F. (2005). Sivil Toplum. İstanbul: L&M Yayınları.
  • Özkan, A. (2017). Kestanepazarı’ndan Pensilvanya’ya Fetullahçı Terör Örgütü. İstanbul: Kopernik Kitap.
  • Kolektif. (1998). Üç Sempozyum Sivil Toplum Kuruluşları. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları.
  • Kolektif. (2000). Sivil Toplum Kuruluşları ve Yasalar-Etik-Deprem. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları.
  • Kolektif. İki Sempozyum Türkiye’de Sivil Toplum Kuruluşları. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları.
  • Taraf Gazetesi, 7 Nisan 2008.
  • http://www.zamanusa.com/us-tr/newsDetail_getNewsById.action?newsId=42437
  • http://archive.ismmmo.org.tr/docs/yayinlar/GenelKurulKitaplari/2009/9%20toplumsal/1%20sivil%20toplum.pdf
  • https://tr.sputniknews.com/abd/201608101024313975-obama-biden-clinton-feto-faruk-taban-selfie/