133/1 NUMARALI KAYSERİ ŞER’İYYE SİCİL DEFTERİ’NE (H. 1155- M. 1742) GÖRE KAYSERİ’NİN SOSYO-EKONOMİK, İDARİ VE KÜLTÜREL YAPISI

Osmanlı tarihinin önemli yazılı kaynaklarından birisi de şer’iyye sicilleridir. Şer’iyye sicilleri hem kadı tarafından kaleme alınan belgeleri hem de başka makamlardan gelen emir, ferman, buyrultu gibi belge türlerini ihtiva eder. Bundan dolayı şer’iyye sicilleri konu ve belge çeşidi olarak gayet zengindir. Bu zenginlik içerisinde de çeşitli bilim dallarını ilgilendiren ve aydınlatılması gereken bilgiler bulunmaktadır. Kadı sicilleri geniş kapsamlı olduğu için birçok konuda dönemini yansıtan bilgiler vermektedir. Bu çalışmada ise daha çok mahkemelerde ne tür davaların görüldüğü, davaların nasıl işlendiği, müslim ve gayrimüslimler arasındaki davalar, şer’i hukukun tatbiki ile kadının görev alanları, Kayseri’ye ait mahalle ve köy isimleri, Kayseri’de bulunan meslek grupları ve diğer konular ele alınmıştır. Şer’iyye sicilleri, döneminin olaylarını, toplumun yaşantısını, devletin idare şeklini, hukukun nasıl işlediğini, toprak sistemini, devletin vergi yapısını, idarecilerin yükümlülüklerini, vakıfları ve daha birçok konuya ait bilgileri bünyesinde barındırmasına rağmen tek başına bir sicilin incelenmesiyle bu tür konular hakkında edinilen bilgi eksik kalmaktadır. Bunun için diğer şer’iyye sicillerinin ve kaynakların da incelenmesi gerekmektedir.r.

SOCIO-ECONOMIC, CULTURAL AND ADMINISTRATIVE STRUCTURE OF KAYSERİ ACCORDING TO KAYSERI SHARI’A COURT RECORDS (COURT REGISTERS) NUMBER, 133/1 (H. 1155- M. 1742)

One of the written sources of Ottoman history are court registers. Court registers include both the documents written by kadi (religious judge) and types of documents ordered by other authorities like orders, imperial orders, decrees. Therefore, court registers have a wide range of structure in respect to subject and kind of document. This large structure contain information concerning various branches of science that should be enlightened. Kadi registers provide information on many subjects that reflect their era since they are broad in scope. Mostly the types of trials handled at courts, how trials are handled, trials between muslims and non-muslims, application of religious law, fields of tasks of women, names of settlement and villages in Kayseri, professional groups existing in Kayseri and other subjects were tried to be studied in this study Although court registers include information about events of its era, life of society, administration way of the state, how the law is applied, land system, tax structure of the state, obligations of administrators, foundations and many other subjects, information obtained by studying only one register alone fail to satisfy. Therefore, other court registers and sources should also be studied.

___

  • Öcal, Süleyman kayseri Şer'iyye Sicilleri, Kayseri 2010