ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ

Kadın, çalışma hayatında her zaman geri planda kalmaktadır. Bu durum toplumda normal bir durum gibi kabul edilmektedir. Hizmet sektöründe kadın çalışanlara olan talep oldukça fazladır. Bu durum işverenler için farklı nedenlere bağlansa da genel olarak nitelikli çalışan sıfatından ziyade görsel-fiziksel görüntüye dayanmaktadır. Daha çok insan ilişkilerini zorunlu kılan işlerde meydana gelen bu durum, zaman içerisinde mahremiyet sınırlarında değişimlere sebep olmuş ve zaman içerisinde meşrulaştırılmıştır. İşgücü piyasasında kadınlara yönelik dayatılan bazı prosedürler, kadınlar için olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Çalışmanın amacı, Türk sosyal bilim literatürüne “görsel sömürü” kavramını kazandırmak ve toplumda meydana gelen ahlak değerlerindeki bu değişim hakkında farkındalık oluşturmaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veriler farklı meslek alanlarına ilişkin derinlemesine mülakat yapılarak toplanmıştır. Katılımcılara erişim kolaylığı nedeniyle Isparta (merkez) ilinde yapılmıştır. Araştırma sonucunda çalışanların %61’inin görselliklerine müdahale edildiği, işverenlerin de %59’unun görselliğe müdahale ettiği sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • ALTAN, Şengül ve Aysel Ersöz( 1994), “ Kadının Çifte Yükümlülüğü”, Kadın ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü. Bülteni, Sayı2.
  • BEDÜK, A. (2005, Bahar). Türkiye’de Çalışan Kadın ve Kadın Girişimciliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt. 3 (12)
  • BERBER, Metin; Eser B. Yılmaz, Türkiye’de Kadın İstihdamı: Ülke Ve Bölge Düzeyinde Sektörel Analiz, Is, Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi 10,2 (2008), Trabzon
  • BİLKA (Bilge Kadın Araştırma Merkezi), İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) Raporu, 2009, proje koordinatörü: Dilşat Özer.
  • BORA, A. (2011). Kadınların Sınıfı Ücretli Ev Emeği ve Kadın Öznelliğinin İnşası, 4. Baskı, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • BÜYÜKBAKKAL, Ceyda (2007). “Medyada Kadın Olgusu”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı: 28,c19-30.
  • ÇİMEN, Deniz (2011). Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Televizyon Reklamlarında Kadın, T.C. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Uzmanlık Tezi, Ankara.