Mali Müşavirler ve Muhasebecilerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Demografik Faktörler ile İlişkisi: İstanbul’da Bir Uygulama

Bu çalışmada mali müşavirler ve muhasebecilerin örgütsel bağlılık düzeylerinin demografik faktörler ile ilişkisi analiz edilmiştir. Çalışma İstanbul’da faaliyet gösteren mali müşavirler ve muhasebecilerin örgütsel bağlılık düzeylerinin demografik faktörler ile ilişkisinin ne düzeyde olduğu araştırılmıştır. Çalışma 100 meslek mensubuna anketin uygulanması sonucunda oluşan veriler analiz edilerek ortaya çıkarılmıştır. Buna göre örgütsel bağlılık ile medeni durum ve cinsiyet arasında bir farklılık veya ilişki bulunmazken diğer demografik faktörler olan aylık kazanç, unvan, tecrübe, unvanda geçirilen süre, yaş ve eğitim durumu ile anlamlı bir ilişki içinde olduğu ve bu faktörler arttıkça örgütsel bağlılık düzeyinin yükseldiği sonucuna varılmıştır.

English Relation of Organizational Commitment Levels of Financial Advisors and Accountants with Demographic Factors: An Application in Istanbul

In this study, the relationship of organizational commitment levels of financial advisors and accountants with demographic factors was analyzed. The study investigated the level of relationship of organizational commitment of financial advisors and accountants operating in Istanbul with demographic factors. The study was created by analyzing the data formed as a result of the application of the questionnaire to 100 professional members. Accordingly, it is concluded that there is no difference or relationship between organizational commitment and marital status and gender, while there is a significant relationship with other demographic factors, monthly earnings, title, experience, time spent in the title, age and educational status, and the level of organizational commitment increases as these factors increase.

___

  • Muhasebenews (2019). İSMMMO Seçimlerini Mevcut Oda Başkanı Yücel AKDEMİR’in Grubu Kazandı. https://www.muhasebenews.com/ismmmo-secimlerini-mevcut-oda-baskani-yucel-akdemirin-grubu-kazandi-12-5-2019/ adresinden alındı.
  • Allen, N. J.,&Meyer, J. P. (1990). TheMeasurementandAntecedents of Affective, ContinuanceandNormativeCommitmenttotheOrganization.Journal of OccupationalPsychology, 1-18.
  • Altınöz, M., S. Çöp, ve T. Sığındı. Algılanan örgütsel bağlılık ve örgütsel sinizm ilişkisi: Ankara’daki dört ve beş yıldızlı konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma.SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 15, no. 21 (2011): 285-315.
  • Aslan, Ş. (2008). Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ile Örgütsel Bağlılık ve Mesleğe Bağlılık Arasındaki İlişkilerin Araştırılması. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 163-178. Balay, R. (2000). Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Bernert, J. B., A. A. Armenakis, Hs S. Feild, ve H. J. Walker. «Justice, cynicism, and commitment: study of important organizational change variables.» The Journal of Applied Behavioral Science, 2007: 303-326.
  • Çetin, M. (2004). Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Çetin, M. Ö. (2004). Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Çetin, M. Ö. (2004). Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Bazı Kavramlarla İlişkisi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Çöl, G. (2004). Örgütsel Bağlılık Kavramı ve Benzer Kavramlarla İlişkisi. İnsan Kaynakları, 6(2). http://www.isguc.org/arc_view.php?ex=233 adresinden alındı Demir, C.,& Öztürk, U. C. (2011). Örgüt Kültürünün Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi ve Bir Uygulama. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(1).
  • Doğan, S.,& Kılıç, S. (2007). Örgütsel Bağlılığın Sağlanmasında Personel Güçlendirmenin Yeri ve Önemi. Erciyes Üniversitesi İkt. ve İdari Bil. Fakültesi Dergisi, 37-61.
  • Erdoğan, İ. (1996). Örgütsel Davranış. İstanbul: İ.Ü. İşletme Fakültesi.Erdoğan, İ. (1996). Örgütsel Davranış. İstanbul: İ.Ü. İşletme Fakültesi.
  • Fındık, M., ve K. Eryeşil. «Örgütsel sinizmin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma.» In 1. International Iron & Steel Symposium (IISS). Karabük: Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, 2012. 250-255.
  • İnce, M.,& Gül, H. (2005). Örgütsel Bağlılık Yönetimde Yeni Bir Paradigma. Ankara: Çizgi Kitapevi.
  • İnce, M.,& Gül, H. (2005). Yönetimde Yeni Bir Paradigma:Örgütsel Bağlılık. Konya.
  • Kaya, O. (2007). Örgütsel Bağlılık Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Biriminde Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Köseoğlu, G. (2020). Mali Müşavir ve Muhasebecilerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Demografik Faktörler İle İlişkisi: İstanbulda Bir Uygulama. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Movday, R.Steers, R.,&Porter, L. (1979). TheMeasurement Of OrganizationalCommitment.Journal of VocationalBehavior, 14.
  • Nafei, W. A., ve B. A. Kaifi. The Impact of Organizational Cynicism on Organizational Commitment: An Applied Study on Teaching Hospitals on Egypt.. European Journal of Business and Management 5, no. 12 (2013): 131-147.
  • Özsoy, Süheyla, A. Şafak Ergül, ve Ayka Bayık. Bir Yüksekokul Çalışanlarının Kuruma Bağlılık Durumlarının İncelenmesi. Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi 6, no. 2 (2004).
  • Solmuş, T. (2004). İş Yaşamında Duygular ve Kişiler Arası İlişkiler. İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Wiener, Y. (1982). Commitment in Organization A NormativeView. Academy of Management Review, 7(3), s. 418-428.