DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE YER ALAN GÜMRÜKLER DÜZEYİNDE ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİİNİN İTHALAT VE İHRACAT DURUMUNUN İNCELENMESİ

 Doğu Karadeniz Bölgesinde dış ticaret çok eski tarihlere ayanmaktadır. 1992 yılında kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi, Trabzon ve Rize Serbest Bölgeleri Doğu Karadeniz’den yapılacak dış ticarette yeni ufuklar açmıştır. Bu çalışmada; 1997-1999 yılları arasında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, orman ürünleri sanayinde yapılan ihracat-ithalat tutarları gümrük müdürlüklerine bağlı olarak incelenmiştir. Yıllara ve ürün gruplarına bağlı olarak yapılan inceleme sonucunda, en yüksek ithalat ve ihracat düzeylerinin 1998 yılında gerçekleştiği belirlenmiştir.

INVESTIGATION OF EXPORTS AND IMPORTS TOTAL PRICES OF FOREST PRODUCT INDUSTRY IN THE EAST BLACK SEA REGIONSİ

 It is known that foreign trade in the East Black Sea Region have been done for a long time. The Black Sea Economic Cooperation, Trabzon and Rize Free Zone were founded in 1992. Therefore, foreign trade was given to new-formed opportunities. In this paper, exports and imports total prices of forest product industry, The East Black Sea Region between 1997 and 1999 years, were investigated according the data obtained from The Customs Manager. It was determined that maximum exports and imports levels, related to years and product groups, were realized in 1998.