Kur’an’a İşârî Yaklaşımlar

Çağdaş dönemde akıl, pozitivist, rasyonalist, natüralist vb. birtakım akımların tesiriyle neredeyse her konuda akıl, mutlak otorite kabul edilmiş ve tabir yerindeyse putlaştırılmıştır. Söz konusu fikri cereyanların gittikçe güçlendiği bu dönemde bilginin ayrıca keşf, ilham, basîret, feraset, mârifet ve yakîn gibi manevi yollarla da elde edilebileceğine dikkat çekmek gerekmektedir. Bu noktada tefsir ekolleri arasında işârî tefsir yönteminin bilgi temininde akla ilaveten yukarıda sözü edilen manevi yollara da müracaat ederek onları önemli bir referans kabul etmesi dikkat çekicidir. İşârî tefsir ekolünün bu yöntemi lehte ve aleyhte birçok görüşe sahne olmuştur. Son dönemlerde işârî tefsir ekolü hakkında bazı çalışmalara imza atıldığı gözlense de bunların sınırlı sayıda olduğu, dolayısıyla bu sahanın, alanında yetkin araştırmacıları beklediği belirtilmelidir.

Timothy John Winter, İslam ve Hristiyanlık Politik-Teoloji Denemeleri, Tr. Onur Atalay, Etkileşim Yayınları, İstanbul, 2007, 270 p.

Timoty John Winter, one of the most significant representatives of the neo-traditionalist movement, compares the Christian and Islamic traditions through the people and symbols that are meaningful for both religious traditions in his work titled Islam and Christianity Political-Theological Essays. In this respect, the work is different from classical, comparative books on the history of religions. The work with a wide selection of topics; it offers a wide and valuable intellectual experience for researchers studying in the history of the religions, Islamic history, the history of Islamic sects, sociology of religion and tasawwuf.

___

  • Çelik, Hüseyin. Kur'an'a İşârî Yaklaşımlar. ed. Mehmet Deri, İstanbul: Rağbet Yayınları, 2021.