Sonlu elemanlar metodu kullanılarak rot üzerinde oluşan gerilmelerin hesaplanması

Taşıtlarda tekerler ile direksiyon sistemini birbirine bağlayan rotlar iki adet rot başı ve rot kolundan oluşmaktadır. Rot, taşıt üzerinde yüklendiği görev dolayısıyla güvenlik açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada ST 52-3 kalite çelikten üretilen bir rotun sonlu elemanlar yardımı ile analizi gerçekleştirilmiştir. Analizin gerçekleştirilmesi için parça ilk olarak CREO programında 3 boyutlu olarak tasarlanmıştır. Tasarımdan sonra modelin ağ yapısı ve analizi Ansys Workbench programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda maksimum von-Mises gerilmesinin 677.6 MPa olduğu, gövde üzerindeki büküm bölgesinde ise 438 MPa olduğu belirlenmiştir. Gerilmenin en yüksek olduğu bölgede ise güvenlik katsayısının 0.65 olduğu hesaplanmıştır. Çalışmada ayrıca teorik hesaplama da yapılarak nümerik ve analitik sonuçlar karşılaştırılmıştır.

___

  • [1] Falah, A. H., Alfares, M. A., Elkholy, A. H. (2007). Failure investigation of a tie rod end of an automobile steering system. Engineering Failure Analysis, 14, 895-902.
  • [2] Kim, H. R., Seo, M. G., Bea, W. B. (2002). A study of the manufacturing of tie-rod ends with casting/forging process. Journal of Materials Processing Technology, 125-126, 471-476.
  • [3] Winklberger, M., Heftberger, P., Sattlecker, M., Schagerl, M. (2018). Fatigue strength and weight optimization of threaded connections in tie-rods for aircraft structures. Procedia Engineering, 213, 374-382.