Sakinşehir kavramının kent kimliğinin sürdürülebilirliğine katkısı

Hızlı yaşamın etkisiyle büyüyen günümüz kentleri, mekânsal kullanımlar ve standartlar açısından birbirine benzeyen yaşam alanlarına dönüşmektedir. Küresel perspektifte gözlenen bu soruna karşılık, yerel değerlerini korumayı hedefleyen yerleşim alanları ve bu alanların yerel yönetimleri için farklı alternatif yaklaşımlar ve uygulamalar önemini giderek artırmaktadır. Kentlerin sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel kimlik ögelerini, kentin tüm dinamiklerine karşın korumayı ve sürdürmeyi hedefleyen "sakinşehir" yaklaşımı, bugün tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Merkezi İtalya/Orvieto'da bulunan Uluslararası Sakinşehirler Birliği'ne 30 ülkeden 278 kent üyedir. Türkiye'de 17 kent birliğe üye olup, oldukça fazla da aday üye bulunmaktadır. Birliğe üye olmak için 7 temel başlık altında, 72 adet ölçüt yer almaktadır. Sakinşehir kimliği, yerel yönetimler tarafından gönüllülük esasına dayanarak alınan bir statüyü ifade etmektedir. Bu statü, üye kentlerin yerel kimliklerine ait tüm bileşenlerin sürdürülebilirliği adına önemli bir araç niteliği taşır. Sakinşehirlerin sahip olduğu kültürel dokunun önemli bir parçası olan kent kimlikleri, her kentte farklı özgün değerler ile temsil edilmekte ve kentsel tasarım uygulamaları ile vurgulanmaktadır. Bu çalışmada, resmi olarak sakinşehir statüsüne sahip farklı sakinşehirlerin özgün kültürel dokuları ve kentsel tasarım uygulamaları incelenmiş; uygulamaların kent kimliğini yansıtmada ve sakinşehir statüsünün devamlılığının sağlanmasındaki etkisi araştırılmıştır.

Contribution of the Cittaslow concept to sustainability of urban identity

___

  • Baykan, N.M. (2014). Farklı Ulaşım Seçeneklerinin Sakin Şehir (Cittaslow) Ölçütleri Kapsamında Değerlendirilmesi: Seferihisar-Sığacık Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Black, W.R. (2010). Sustainable Transportation: Problems and Solutions, Guilford Press. Berkeley Planning Journal, Volume 24.
  • Ercoşkun, Ö.Y. (2018). Sürdürülebilir Kentsel Planlama ve Tasarım: Dünya Örnekleri, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Margolin, V. (2015). The Good City: Design for Sustainability. She Ji: The Journal of Design, Economics, and Innovation, Volume 1, Issue 1, Autumn 2015, Pages 34-43.
  • Macke, J., Sarate, J.A.R., Moschen, S.A. (2019). Smart sustainable cities evaluation and sense of community. Journal of Cleaner Production Volume 239, 1 December 2019, 118103.
  • Schiller, P.L., Bruun, E.C. ve Kenworthy, J.R. (2010). An Introduction to Sustainable Transportation: Policy, Planning, and Implementation. Berkeley Planning Journal, Volume 24, 2011, Earthscan.
  • Wheeley, S.M. (2004). Tools for sustainability planning. Planning for Sustainability, Routledge.
  • Cittaslow International Network, 2021. International Cittaslow Union website. https://www.cittaslow.org/
  • Göynük Belediyesi, 2021. https://goynuk.bel.tr/
  • Mungia Municipality, 2021. https://www.mungia.eus/es/home
  • Orvieto Municipality, 2021. https://www.orvietoviva.com/en/orvieto-municipality/ Seferihisar Belediyesi, 2021. http://seferihisar.bel.tr/
  • Türkiye Kürtül Portalı, 2019. https://www.kulturportali.gov.tr/