DMİTRİ ŞOSTAKOVİÇ'İN LA MİNÖR OP.77 (OP.99) 1.KEMAN KONÇERTOSU'NA SEMİYOTİK BİR GENEL BAKIŞ

Bu çalışma, Dmitri Şostakoviç'in 1.Keman Konçertosu için genel bir müzikal semiyotik incelemeyi amaçlamaktadır. Bu sayede konçertonun müzikal karakterini ortaya koyan birçok işaret, sembol ve onların müzik içerisindeki anlamları değerlendirilebilecektir. Uzun soluklu arkadaşı orkestra şefi Yevgeny Mravinsky'nin de belirttiği gibi Şostakoviç eserlerindeki maksat ve hedeflerini genelde çok özel görüntü ve çağrışımlar kullanarak yapmıştır (Wilson. 1994:139). Şostakoviç'in 1.Keman Konçertosu, bestecilik ve müzikal sitilinin olgun ve derin felsefesi ile birleştiği ayrıcalıklı keman konçertolarındandır. Bir konçerto olarak değerlendirildiğinde formu, sitili, keman yorumu ve müzikal ifadesi oldukça farklı ve dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Bu yapısı ile günümüze kadar birçok Keman yorumcusu hatta müzikolog tarafından aşırı ilgi görmüş 2.Keman Konçertosu'nu bile gerisinde bıraktırmıştır. Şostakoviç'in 1947-1948 yıllarında yazdığı 1.Keman Konçertosu'nda kullandığı müzikal ögeler, besteleme sitili ve müzikal ifadesi ile ortaya çıkarmak istedikleri semiyotik bir inceleme ışığında değerlendirmeye alınmıştır.

A SEMIOTIC REVIEW TO A MINOR OP.77 (OP.99) FIRST VIOLIN CONCERTO OF DMITRI SCHOSTAKOVICH

This study attemps for a semiotic review to First Violin Concerto (op.77) of Shostakovich. Thus, it can be evaluated many signs, symbols that reveal the musical character of the concerto and also their meanings in the music. His longtime collaborator Yevgeny Mravinsky said that "Shostakovich very often explained his intentions with very specific images and connotations (Wilson. 1994:139). Combined his composition and musical style with his maturity and deep philosophy, First Violin Concerto of Shostakovich is among the privileged violin concertos. First Violin Concerto (1947-48) has a remarkable structure as its form, style, violin interpretation and musical expression. Briefly, Musical materials, composing style from this concerto and those Shostakovich wants to reveal by its musical expression has been evaluated in the light of a semiotic analysis.

___

  • Chattah, Juan R. 2006. Semiotics, Pragmatics and Metaphor in Film Music Analysis, Ph.D,
  • Florida: Florida State University. Denisov, Edison. 1986. Çağdaş Müzik ve bestecilik Tekniğindeki Evrim Problemleri, çev.
  • Hatıra Ahmedli Cafer, Moskova: Sovetskiy Kompozitor Yayınları (yayımlanmamış çeviri). Dervişcemaloğlu, Bahar. 2008. Göstergebilim, Erişim: 14.12.2015 http://www.ege-edebiyat.org/docs/493.pdf+&cd=2&hl=tr&ct=clnk&gl=tr
  • Hakobian, Levon. 1998. Music of the Soviet Age 1917-1987, Stockholm: Melos Music Literature.
  • Heyer, Mark. 2011. Dmitri Shostakovich, Hamburg: Sikorski Musikverlage.
  • Kennedy, Michael. 2007. The Oxford Dictionary of Music,New York: Oxford University Press.
  • Say, Ahmet. 2002. Müzik Sözlüğü, Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları
  • Sokolov, Pete, Sapoznik, Henry. 1999. The Compleat Klezmer, USA: Tara Publications
  • Sposobin İ.V. 1980. Müzik Formu, Moskova: Muzika Yayınları
  • Steinberg, Michael. 2000. The Concerto: A Listener's Guide. New York: Oxford University Press.
  • Volkov, Solomon. 1979. Testimony. New York: Harper & Row.
  • Wieczorek, Marlena. 2012. "Jewish Themes and Shostakovich", Meakultura, 201, Erişim: 12.2015, http://www.meakultura.pl/publikacje/jewish-themes-and-shostakovich-18
  • Wilson, Elizabeth. 1994. Shostakovich A Life Remembered, Princeton: Princeton University Press.
  • Yakubov, Manahir. 2000. "Shostakovich's 'Anti-Formalist Rayok'", Shostakovich in Context, ed. Rosamund Barlett, New York: Oxford University Press.