Respiratuar Distres Sendromu ve Komplikasyonları

Respiratuar distres sendromu prematüre yenidoğanların en sık görülen ve en önemli hastalıklarından birisidir. Respiratuar distres sendromu akciğerlerin immatüritesi ve sürfaktan eksikliğinden kaynaklanan solunum sıkıntısı sendromudur. Klasik olarak, bebeklerde doğumdan sonraki ilk saatlerde başlayan taşipne, dispne, interkostal çekilmeler, inleme, burun kanadı solunumu, siyanoz ve oksijen ihtiyacının artmasıyla karakterize bir hastalıktır. Prematüre bebeklerdeki mortalite ve morbiditenin en önemli nedenini respiratuar distres sendromu ve buna bağlı olarak gelişen komplikasyonlar oluşturmaktadır. Bu yazıda respiratuar distres sendromu ve olası komplikasyonları kısaca gözden geçirilmiştir.

Respiratory Distress Syndrome and its Complications

Respiratory distress syndrome in premature babies is one of the most common and most important health problems in newborns. Respiratory distress syndrome of newborn is a syndrome in premature infants caused by developmental insufficiency of surfactant production and structural immaturity in the lungs. Respiratory distress syndrome begins shortly after birth and is manifest by tachypnea, tachycardia, chest wall retractions, expiratory grunting, nasal flaring and cyanosis during breathing efforts. Respiratory distress syndrome or complications caused by respiratory distress syndrome are the most important causes of mortality and morbidity in premature infants. This article briefly reviews respiratory distress syndrome and its complications.

___

  • Korkmaz A. Respiratuar distres sendromu ve komplikasyonları. Ankara, Sağlık Bakanlığı, 2010. Yurdakök M. Yenidoğanda Respiratuar Distres Sendromu. Yoğun Bakım Dergisi. 2004; 4:77-83. Ovalı F. Solunum sıkıntısı ve respiratuar distres sendromu. In Neonatoloji. 2. Baskı (Eds T Dağoğlu, F Ovalı):331-46. İstanbul: Nobel Matbaacılık, 2007.
  • Nilsson R, Grossmann G, Robertson B. Lung surfactant and the pathogenesis of neonatal bronchiolar lesions induced by artificial ventilation. Pediatr Res. 1978; 12:249-55.
  • Jackson JC. Respiratory distres in the preterm infant. In Avery’s Diseases of Newborn. 9th edition (Eds CA Gleason, SU Devaskar):633-57. Philadelphia, Elsevier Saunders, 2012.