Okul Kütüphanesi Zenginleştirme Projesi: Bir Bozkır Anneannesinin Hatırasına: Meryem Bahadır Kütüphanesi Örneği

Temel öğrenim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği okullar öğrencilerin davranış ve kabiliyet becerilerinin geliştirilmesi, bilgi ihtiyaçlarının karşılanması, sosyalleşmeleri, çok yönlü düşünebilmeleri gibi hususlarda hizmetler veren kurumlardır. Bu kurumların içerisinde yer alan okul kütüphanelerinin çocukların hayal gücünün ve olaylara daha farklı pencerelerden bakmalarını sağlayacak analitik düşünme becerilerinin gelişmesinde; okuma kültürünün ve zevkinin keşfedilmesinde, kütüphane kullanma alışkanlığının ilk adımlarının atılmasında yadsınamayacak ölçüde payı vardır. Bu ve benzeri sebeplerden ötürüdür ki okullarda öğrenim gören her bir çocuğa hiçbir ayrım gözetmeksizin okul kütüphanesi hizmeti sunulmalı ve her okula kütüphane öğretmeni tahsis edilmelidir. Bu çalışmada erken dönemden itibaren çocukların kitap ve çeşitli okuryazarlıklarla tanışmalarında önemli bir rol oynayan okul kütüphanelerinden mahrum iki okul için başlatılmış olan Bir Bozkır Anneanesinin Hatırasına: Meryem Bahadır Kütüphanesi projesinden bahsedilecektir. Çeşitli okuryazarlıklarla erken dönemde tanışmış olan çocuklar ile bu imkanlardan faydalanamayan dezavantajlı gruplar arasında ciddi bir fark vardır. Söz konusu iki grup arasındaki fırsat eşitliğini bir parça olsa da sağlayabilmek adına yürütülen projelerden biri olan Meryem Bahadır Kütüphanesi projesinin amacı, dermesi, derme geliştirme esnasında sosyal medyanın aktif kullanımının projeye yansıması ve sürdürülebilirlik konularının ele alınacağı bu çalışmanın esas amacı isme özel kütüphane kurma projelerine rehberlik edebilmesidir.

School Library Enrichment Project: In Memory of a Steppe Granny: The Example of Meryem Bahadır Library

Schools where basic learning activities are carried out are institutions that provide services such as developing students' behavior and ability skills, meeting their information needs, socializing, and multi-dimensional thinking. In the development of the school libraries in these institutions, children's imagination and analytical thinking skills that will enable them to look at events from different perspectives; It has an undeniable share in the discovery of reading culture and taste, and in taking the first steps of the habit of using the library. It is for these and similar reasons that school library services should be provided to every child studying in schools without any discrimination, and a library teacher should be assigned to each school. In this study, the Meryem Bahadır Library project, which has been started for two schools that are deprived of school libraries, which plays an important role in introducing children to books and various literacy from an early period, will be mentioned. There is a significant difference between children who are introduced to various literacy skills at an early age and disadvantaged groups who cannot benefit from these opportunities. The aim of the Meryem Bahadır Library project, which is one of the projects carried out to provide equality of opportunity between the two groups, even if it is a part, is to guide the projects of establishing a name-specific library.

___

  • Durukan, A. Y. (2015). Dijital dünyada okul kütüphaneciliği ve 21. yüzyıl becerileri. Milli Eğitim Dergisi, 45(208), 106-120.
  • IFLA School Libraries Section Standing Committee. (2018). IFLA Okul Kütüphaneleri Rehberi, Gözden geçirilmiş 2. baskı.
  • Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği (2001, 22 Ağustos). T.C. Resmî Gazete (Sayı: 24501). Erişim adresi: http://mevzuat.meb.gov.tr/html/2529_0.html
  • Önal, H. İ. (2005). Okul kütüphanelerinde derme geliştirme: Politikalar ve dermelerin betimlenmesi. Bilgi Dünyası, 6(2), 193-218.
  • Wolf, S., Brush, T., & Saye, J. (2003). The Big Six information skills as a metacognitive scaffold: A case study. School Library Research, 6.
  • Yılmaz, E. (2005). Kullanıcı hakları ve sorumlulukları: bir standart denemesi. Türk Kütüphaneciliği, 19(3), 332-348.
  • Yılmaz, E. (2015). Eğitimde okul kütüphaneleri: Türkiye’de durum. Milli Eğitim Dergisi, 45(208), 259-286.