Eşiği Geçmek: Dijital Bir Geleceğe

Dünyanın hemen hemen her ülkesinde, üniversitelerde arşivcilik eğitimi veren bölümlerin programları her ne kadar uygulama odaklı da olsa, mesleğin ne olduğuna dair bir teoriye karşı adeta bir çatışma halindedir. Bu noktada eğitim-öğretim program ve müfredatları önem arz etmektedir. Etkili bir meslek deneyimi için uygulama-teori arasındaki eşiğin dikkatli bir şekilde öğrenilmesi gereklidir. Eğitimi verenler kadar öğrencilerin de sorumlulukları bulunmaktadır: Mevcut durumda eksiklikleri tanımak; yeni bilgi ve anlayış kazanmak; yeni yazılı ve sözlü söylem biçimlerini edinmek ve kullanmak; yeni mesleki beceri ve davranışları benimsemek. Çalışmada, belge ve arşiv yönetimi eğitiminde aşılması gereken kilit noktalar; dijital-doğan belgelerin kavramsal çıkarımları, belgelerin sürekliliği modelinin etkisi, mesleki otoritenin azaltılması ve dijital-doğan belgelerin teknoloji destekli değerlendirilmesi olarak belirlenmiş ve detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bunun yanında dijital ortamda eğitim, öğretim ve öğrenmenin önemi İngiliz Milli Arşivi uygulamaları bağlamında değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bilgi yönetimi konusunda birçok fırsatın çıktığı çağımızda, etkili eğitim ve öğretim müfredatları temelinde profesyonel bağlamda karşıklı çalışabilirlik anlayışı içerisinde, aşılması gereken bir eşik olarak belirlenen dijital-doğan belgelerin nasıl etkili yönetileceği öğretilebilir.

Crossing The Threshold: Into A Digital Future

My own professional experience might help to place this paper in context. Since 2010 I have worked as a freelance consultant.  Before that I spent time as a recordkeeping practitioner first in local archives and finally in the UK National Archives, where I was responsible for the research and collections management portfolio.  Between these two periods as a practitioner, I spent eleven years as Director of the Liverpool University Centre for Archive Studies (LUCAS) managing the archives and records management undergraduate and postgraduate programmes at the University of Liverpool. This introduced me to ideas about pedagogy, about education and training – and about how people learn. I also learned about academic study, and the importance – and the excitement of new ideas.

___

  • Senturk, B. (2014) ‘E-Guidelines for the Effectiveness of E-Government Processes’ in Digital Access and E-Government, Perspectives from Emerging and Developing Countries Eds.Peter Sebina, Kgomotso H. Moahi, and Kelvin Joseph Bwalya.
  • TNA (2016) The application of technology assisted review to born-digital records transfer, Inquiries and beyond p.9
  • Kandur, H. (2015) ‘Setting Standards For Electronic Archiving: The Turkish Public Sector Experience’ presented at International Scientific Conference: Historical And Cultural Heritage: Preservation, Access, Use.
  • The National Archives https://www.nationalarchives.gov.uk/information-management/manage-information/policy-process/reviewing-records-management-government/
  • Allan A. (2015) Review of Government Digital Records, The Cabinet Office; The National Archives (2016) The digital landscape in government 2014-15 Business intelligence review; and The application of technology assisted review to born-digital records transfer, Inquiries and beyond (both February 2016). TNA (2016) The application of technology assisted review to born-digital records transfer, Inquiries and beyond, 7-8
  • TNA (2016) The digital landscape in government 2014-15 Business intelligence review, 30-31.
  • Lemieux, V. ‘The future of archives as networked, decentralised, autonomous and global’. Archival Futures, ed. Caroline Brown, London: Facet, 42.
  • Digital Curation Innovation Center, University of Maryland https://dcicblog.umd.edu/cas/
  • Marciano, R., Lemieux, V., et al ‘Archival Records and Training in the Age of Big Data’ (2018) in Advances in Librarianship – Re-Envisioning the MLIS: Perspectives on the Future of Library and Information Science Education https://dcicblog.umd.edu/cas/ieee-big-data-2019-4th-cas-workshop/