BONCUKLU TARLA'DA ELE GEÇEN NEOLİTİK ÇAĞ KULAK TIKAÇLARI, KÜPELER VE DÜĞMELER ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER : TİPOLOJİ VE İŞLEV

Öz Boncuklu Tarla kazılarında elde edilen yeni veriler arkeoloji literatüründe belirsiz taş obje, token/jeton ya da klasik adıyla kulak tıkacı (stone plugs) veya tıkaç (plugs) olarak isimlendirilen objelerin kullanımı ve terminolojisi üzerine yeni bir boyut kazandırmakta. Bu makalenin amacı da yerleşim yerinde ele geçen söz konusu objelerin terminolojik tanımlamaları ve fonksiyonel özellikleri üzerine yeni öneriler sunmaktır. Bu makalede 2012 ve 2017 yıllarında Boncuklu Tarla kazılarında bulunan ve tipolojik olarak belli form veren örnekler incelenmiş ve bu bağlamda söz konusu objelerin tipolojileri ve işlevleri üzerine yeni öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Neolitik, Küpe, , Boncuklu Tarla

___

ALARASHI 2014 : H. Alarachi, La parure épipaléolithique et néolithique de la Syrie (12e au 7e millénaire avant J.-C.) : Techniques et usages, échanges et identités. Thèse doctorale, Université Lumière-Lyon 2, Lyon.Volume 1. 682 sayfa.

AURENCHE ve KOZLOWSKİ 2000 : O., Aurenche ve S.K. Kozlowski, La Naissance du Néolithique au Proche Orient. Paris, Editions Errance, 256 sayfa.

AURENCHE ve KOZLOWSKİ 2010 : O., Aurenche ve S.K. Kozlowski, Territories, Boundaries and Cultures in the Neolithic Near East. BAR International Series 1362. Oxford : Archaeopress.