Niğde Halı Pazarında Farklı Bir Melendiz Halısı

Öz Niğde ili Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde önemli el dokuma halıcılık merkezlerinden biridir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş halı pazarlarından olan Niğde Halı Pazarı varlığını devam ettirmektedir. Her Salı pazar kurulmakta üreticiler tarafından halı ve diğer düz dokumalar tüccar ve diğer alıcıya burada satılmaktadır. Bu makalede 2012 yılında yörede yaptığımız araştırma sırasında, Niğde halı pazarında rastlanan, Melendiz (çiftlik ilçesi) yöresine ait, 20.yy. ortalarında dokunmuş bir halı ele alınmıştır. Özgün bir kompozisyona sahip olan ve kayda değer olduğunu düşündüğümüz bu halı teknik ve desen bakımından ele alınmıştır. Halı zemini farklı tasarlanmış bölümlerden meydana gelmekte ve bu bölümlerde; cami mimarisi ile yöreye ait özgün bitkisel ve geometrik bezemeler yer almaktadır. 

___

  • Atalay, Besim (1992) . Divanü Lugat-it-Türk Tercümesi I, AKDTYK; Türk Dil Kurumu Yayınları: 521, 3. Baskı, Ankara.
  • Ateş, Mehmet (1996). Mitolojiler Semboller ve Halılar (Koç Boynuzu- Elibelinde), Sembol Yayıncılık, İstanbul.
  • Akgümüş, Babaoğlan (2007). Niğde İli Çiftlik İlçesinin Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapısı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
  • Çelik, Adem (2005). Niğde Yöresi Halı ve Kilimleri, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü/Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Basılmamış Doktora Tezi, Erzurum.
  • Deniz, Bekir (1984). “Kırşehir Halıları” , Arkeoloji ve Sanat Tarihi Dergisi, C:III, Ege Üniversitesi Yayını, İzmir, s. 25-81. Namdar, Rahmi (1952). “Geçti Bor’un Pazarı”, Yeşil Bor Gazetesi, 2 Haziran.
  • Ölmez, F. Nurhan (1999). Niğde İlinde El Dokusu Halıcılık ve Üretilen Halıların Bazı Teknolojik Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • Soysaldı, Aysen (2012). "Yozgat Halı Yastıkları”, Arış, Sayı: 7, Mart, AKDTYK; Atatürk Kültür Merkezi Yay. Ankara.
  • Türlü, Aliye (1998). Niğde Müzesinde Bulunan Halı ve Kilimlerin Bölgesel, Teknik ve Desen Özelliklerinin Belirlenmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Yarmacı, Hanife-Başaran Fatmanur. (2013) "Ağrı İli Doğubayazıt İlçesi El Dokuması Halıların Renk, Motif ve Kompozisyon Özellikleri”, Akdeniz Sanat Dergisi, Cilt 6, Sayı 12. http://edergi.akdeniz.edu.tr/, Erişim: 25.09.2014.
  • Kaynak Kişi: Ahmet Arslan, 1955 doğum-lu, ilkokul mezunu, El dokuması halı imalat ve ticareti ile uğraşıyor, Uluağaç Köyü, Niğde, Görüşme Tarihi: 23.08.2012.