Kültepe’den Amūtum’un Eksilmesi Hakkında Bir Mektup

    Mektup Šalim-Aššur tarafından Sukkaliya’ya yazılmıştır. Asurlu iki kişide bulunan amūtum bir şekilde eksilmiştir. Bunlardan birisi bu konuda sorumluluğunun bulunmadığını ve bu durumu kārum’a da bildirdiğini söylemektedir. Ancak daha sonra kayıptan sorumlu olduğunu itiraf etmiştir. Šalim-Aššur bu kişinin sahtekâr olduğunu belirtmekte ve kendisine güvenilmemesi konusunda Sukkaliya’ya bazı uyarılarda bulunmaktadır. 

A Letter about Decrease in amūtum from Kültepe

    The letter was written by Šalim-Aššur to Sukkaliya. amūtum that two Assyrian people possessed decreased somehow. One of these people says that he did not have any responsibility for that issue and that he notified of the situation to kārum as well. However, he later confessed that he was responsible for the subject loss. Šalim-Aššur warns Sukkaliya that this person is an imposter and he should not be trusted. 

___

  • Bilgiç 1941: E. Bilgiç, “Asurca Vesikalara Göre Etilerden Önce Anadolu’da Maden Ekonomisi”, Sumeroloji Araştırmaları, 1940-1941, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sumeroloji Enstitüsü Neşriyatı No.1, İstanbul 1941, s. 913-950.
  • Erkut 2007: S. Erkut, “Kültepe Metinlerinde Geçen amūtu(m) Üzerine”, Belleten 260, s. 1-4.
  • Günbattı 2014: C. Günbattı, Harsamna Kralı Hurmeli’ye Gönderilen Mektup ve Kaniš Kralları/The Letter Sent to Hurmeli King of Harsamna and The Kings of Kaniš, TTKY V/3, Ankara 2014.
  • Stamm, 1993: J.J. Stamm, Namengebung: Die akkadische Namengebung (MVAG 44), Leipzig 1993.