KÖLE SEVKİYATI HAKKINDA BİR KÜLTEPE METNİ

Öz Kültepe kazılarının 1992 yılı sezonunda Asurlu tüccarlar Elamma (arşivinin önemli bir kısmı 1991 yılında bulunmuştur), Kuliya ve Šu-İštar’a ait arşivler ele geçmiştir. Burada tanıtılan belgeler ise bu arşivlerin dışında, farklı açmalarda ortaya çıkarılmıştır. Makaleye konu olan asıl tablet köle sevkiyatı hakkında bir mektuptur. Mektupta ismi verilmeyen bir kadın kölenin ve çocukların adı belirtilmeyen bir yerden Tegarama şehrine veya Hattum bölgesine sevk edilmesi istenmektedir. Ancak muhtemelen kölenin şahsıyla ilgili bir endişeden dolayı sevkiyatın kaçak yollardan yapılması ve eğer güvenlik sıkı ise ve şartlar uygun değilse, köle için bir yıllık tahıl depolanarak sevkiyatın geciktirilmesi istenmektedir. Tanıtılan diğer belge de bir mektuptur, fakat oldukça kötü korunmuştur. Mektubun konusu tam olarak anlaşılamamakla birlikte, Nanibatal adlı bir şahısla mektubun yazarı Šalim-ahum arasındaki mesele ya da hesap ile ilgili olduğu söylenebilir.

___

Albayrak, İ., “Kaniš Kārum’unun Bir Mektubu”, Archivum Anatolicum 6, (2003): 1-9. Albayrak, İ., “The Toponym Balīhum in the Kültepe Texts”, Altorientalische Forschungen 35/1, (2008): 28-35. Barjamovic, G., A Historical Geography of Anatolia in the Old Assyrian Colony Period (CNIP 38), Copenhagen, 2011. Dercksen, J. G., Old Assyrian Copper Trade in Anatolia, PIHANS 75, Leiden/İstanbul: 1996. Gökçek, L. G. “The Use of Wagons (eriqqum) in Ancient Anatolia According to Texts from Kültepe”, Zeitschrift für Assyriologie 96, (2006): 185-199. Larsen, M. T., Ancient Kanesh, A Merchant Colony in Bronze Age Anatolia, Cambridge University Press, NewYork: 2015. Veenhof, K. R., Aspects of Old Assyrian Trade and its Terminologies; Studia et Documenta, Volume X, Brill, Leiden, 1972.

Kısaltmalar AKT 6d Larsen, M. T., Kültepe Tabletleri 6-d, The Archive of the Šalim-Aššur Family, Vol. 4, Texts Concerning Non-Family Members, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara: 2018. AKT 8 Veenhof, K. R., Kültepe Tabletleri VIII, The Archive of Elamma, Son of Iddin-Suen, and his Family (Kt 91/k 285-568 and Kt 92/k 94-187), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara: 2017. ATHE Kienast, B., Die altassyrischen Texte des orientalischen Seminars der Universität Heidelberg und der Sammlung Erlenmeyer, Walter de Gruyter & Co., Berlin: 1960. CAD Chicago Assyrian Dictionary PRAG I Hecker K., Kryszat G., ve Matouš, L., Kappadokische Keilschrift-tafeln aus den Sammlungen der Karlsuniversität Prag I-II., Prag: 1998. ICK 2 Matouš, L., Inscriptions cunéiformes de Kültepe, vol. 2, Prag: 1962. RGTC 4 Kh. Nashef, Die Orts-und Gewasserbaneb der altassyrischen Zeit, Dr. Ludwig Reichert Verlag, Wiesbaden: 1992. TPAK 1 Michel, C. ve Garelli, P., Tablettes paléo-assyriennes de Kültepe I, Institut Français D’etudes Anatoliennes Georges Dumezil İstanbul, Paris: 1997. VS 26 Veenhof, K. R. ve Klengel-Brand, E., Altassyrische Tontafeln aus Kültepe. Texte und Siegelabrollungen, Vorderasiatische Schriftdenkmaler der Staatlischen Musen zu Berlin, Heft 26, Gebr. Mann Verlag, Berlin: 1992.