Repozisyon manevrası ile tedavi edilen endolenfatik hidrops ve benign paroksismal pozisyonel vertigo birlikteliği: Bir olgu sunumu

Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV), ani baş hareketleriyle ortaya çıkan ve saniyeler süren baş dönmesiyle karakterize periferik vestibüler bir hastalıktır. Endolenfatik hidrops ise iç kulakta endolenfatik basıncın artmasına bağlı olarak işitme kaybına, kulak çınlamasına, kulakta dolgunluk hissine ve baş dönmesine neden olan vestibüler bir patolojidir. BPPV ve endolenfatik hidrops iki farklı antite olarak düşünülse de, son zamanlarda bu iki hastalık arasında bir ilişki olabileceği bildirilmiştir. Ancak bilgimiz dahilinde, literatürde repozisyon manevrası ile endolenfatik hidrops bulgularının düzeldiği bir olguya rastlanmamıştır. Biz bu yazıda, repozisyon manevrası ile düzelen ani gelişmiş endolenfatik hidrops ve BPPV birlikteliği olan bir olgu eşliğinde bu iki hastalık arasındaki ilişkiyi tartıştık.

Coexistence of endolymphatic hydrops and benign paroxysmal positional vertigo treated with repositioning maneuver: A case report

Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) is a peripheral vestibular disease that occurs by sudden head movements and is characterized by dizziness that lasts for seconds. Endolymphatic hydrops is a vestibular pathology that causes hearing loss, tinnitus, fullness in the ear and dizziness due to increased endolymphatic pressure in the inner ear. Although BPPV and endolymphatic hydrops are considered as two different entities, it has recently been reported that there may be a relationship between these two diseases. However, the pathophysiology of this relationship has not been clearly elucidated. In this paper, we discussed the relationship between these two diseases accompanied by a patient with a sudden onset of endolymphatic hydrops and BPPV which was treated with repositioning maneuver.

___

  • 1. Karlberg M, Hall K, Quickert N, Hinson J, Halmagyi GM. What inner ear diseases cause benign paroxysmal positional vertigo? Acta Otolaryngol. 2000;120:380-5.
  • 2. Lee SH, Kim JS. Benign paroxysmal positional vertigo. J Clin Neurol. 2010;6:51-63.
  • 3. Chen YJ, Young YH. Secondary endolymphatic hydrops after acoustic trauma. Otol Neurol. 2016; 37:428-33.
  • 4. Young YH, Huang TW, Cheng PW. Assessing the stage of Meniere’s disease using vestibular evoked myogenic poten¬tials. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2003;129:815-8.
  • 5. Arenberg IK, Stroud MH, Spector GJ, Carver WF. The salt loading provocative glycerol test for the early diagnosis of auditory endolymphatic hydrops (Meniere's disease) (a preliminary report). Rev Laryngol Otol Rhinol (Bord). 1974;95:709-19.
  • 6. Levine S, Margolis RH, Daly KA. Use of electrocochleography in the diagnosis of Meniere's disease. Laryngoscope. 1998:108:993-1000.
  • 7. Naganawa S, Sugiura M, Kawamura M, Fukatsu H, Sone M, Nakashima T. Imaging of endolymphatic and perilymphatic fluid at 3T after intratympanic administration of gadolinium-diethylene-triamine pentaacetic acid. AJNR Am J Neuroradiol. 2008;29:724-6.
  • 8. Durrant JD, Dallos P. Modification of DIF summating potential components by stimulus biasing. J Acoust Soc Am. 1974; 56:562-70.
  • 9. Mizukoshi K, Watanabe Y, Shojaku H, Okubo J, Watanabe I. Epidemiological studies on benign paroxysmal positional vertigo in Japan. Acta Otolaryngol Suppl. 1988;447:67-72.
  • 10. Hughes CA, Proctor L. Benign paroxysmal positional vertigo. Laryngoscope. 1997;107:607-13.
  • 11. Jahn AF. Benign positional vertigo and endolymphatic hydrops: what is the connection? J Laryngol Otol. 2017;131:658-60.
  • 12. Waltner JG, Raymond S. On the chemical composition of perilymph and endolymph. Laryngoscope. 1950;60:912-18.
  • 13. Johnsson LG, Hawkins JE Jr, Rouse RC, Linthicum GH Jr. Cochlear and otoconial abnormalities in capsular otosclerosis with hydrops. Ann Otol Rhinol Laryngol Suppl. 1982;97:3-15.
Archives of Clinical and Experimental Medicine-Cover
  • ISSN: 2564-6567
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Klavikula ve ulna boyları arasında anlamlı bir oran varmı? Antropometrik ve istatistiksel bir çalışma

Mehmet Salih SÖYLEMEZ, Murat DEMİROĞLU, Davut AYDIN, Fuat AKPINAR, Bülent KILIÇ, Ömer K. ÜNAL, KORHAN ÖZKAN

Osteoartrit tedavisinde otolog zenginleştirilmiş serumun değerlendirilmesi

Bekir Eray KILINÇ, Yunus ÖÇ

Bakteriyel vajinoz ve tedavisinin cinsel fonksiyonlar üzerine etkileri: Bir kesitsel anket çalışması

COŞKUN ŞİMŞİR, BORA ÇOŞKUN, BUĞRA ÇOŞKUN, Aynur Adeviye ERŞAHİN, Tolga ECEMİŞ

Optik sinire uzanım gösteren tahta bir yabancı cismin transkonjonktival medial anterior orbitotomi ile çıkarılması: Bir olgu sunumu

Meryem ALTIN EKİN, Şeyda KARADENİZ UĞURLU

Repozisyon manevrası ile tedavi edilen endolenfatik hidrops ve benign paroksismal pozisyonel vertigo birlikteliği: Bir olgu sunumu

Süha ERTUĞRUL, Emre SÖYLEMEZ, Tuğçe GÜREL

Hipertansif hastalarda plazma aterojenik indeks düzeylerinin incelenmesi

Özge TURGAY YILDIRIM, Ercan AKŞİT, Fatih AYDIN, Ayşe HÜSEYİNOĞLU AYDIN

Akut apandisit tanısı konmuş hastalarda komplikasyon belirteçleri olarak C-reaktif protein ve kırmızı küre dağılım indisinin yeri ve önemi

Okan Murat AKTÜRK, Mikail ÇAKIR, Doğan YILDIRIM, Muzaffer AKINCI

3MC sendromu: Bir olgu sunumu

Seda ÇAKMAKLI, Yaşar KANDUR

Akne vulgaris hastalarının değerlendirilmesi için hangi yaşam kalite ölçeği kullanılmalıdır? CADI ya da DYKİ? Bir prospektif çalışma

ASLI TATLIPARMAK, Berna AKSOY, AYŞE SERAP KARADAĞ

Mide, duodenum ve safra yollarına erişimden ödün vermeden, seçilmiş hastalarda etkili kilo kaybını sağlayan bir yöntem: Vertikal bantlı gastroplasti – Roux-en-Y gastrojejunostomi

TUĞBA HAN YILMAZ, Hüseyin GÜLAY