AKTİF DİNLEME: DİNLE, ANLA, YAP

Bu etkinlik; 3. Sınıf, Türkçe dersi “dinleme” alanına yönelik olarak, “Dinleme Kurallarını Uygulama” kazanımları ile ilişkilendirilerek hazırlanmıştır. Öğrencilerin; dinlemeye hazırlık yapmaları, dinleme amaçlarını belirlemeleri, dinlediğine dikkatlerini yoğunlaştırmaları ve görgü kurallarına uygun dinleme alışkanlıklarını,  her derste ve her zaman davranış hâline getirmeleri amaçlanmıştır. Etkinlik, hem bireysel, hem de grup çalışmasına uygundur. Dinlediğine dikkatini yoğunlaştırması bakımından,  grup çalışması ve sunumlar etkili bir uygulama olmuştur. Etkinliğin, öğrenci merkezli olma, yaratıcılığı açığa çıkarma ve öz değerlendirme yapılarak dönüşümlü düşündürme bakımlarından kalıcı bir etki bırakması beklenmektedir. Uygulama sınıfı 12 kız, 12 erkek öğrenci olmak üzere 24 kişiden oluşmaktadır. Dörder kişilik, altı grup oluşturularak; her gruba farklı görev verilmiştir. Araştırma ve veri toplamak için her gruba yardımcı kaynaklar verilmiştir. Poster hazırlama ve sunma sonunda,  dinleme alanı ile ilgili kendilerini ve grubu değerlendirebilmişlerdir. Bu etkinlikte katılımlı dinleme, bilgi edinmek için sunu izleme, grup konuşmalarını ve tartışmalarını dinleme, eğlenmek için hikâye dinleme ve oluşturma yöntemleri kullanılmıştır. Uygulamada öğrenciler bir hikâye oluşturmakla katılımlı dinleme örneğini yaşamışlardır.  Bir ürün ortaya çıkarma ve öz değerlendirme yaparak;  bu davranışı kazandıklarının kanıtlarını ortaya koymuşlardır.

ACTIVE LISTENING LISTEN, UNDERSTAND, DO

This activity has been prepared relating the learning objective of applying listening rules for 3rd grade Turkish Lesson listening skills. The aims of this activity are to maket he students get ready fort he listening activity, to identify the goals of listening, to focus on what they listen t oto and to gain the habit of listening as a good manner and use it every where and all the time. The activity group work. Group work and presentation are efficient in terms of focusing on what they listen to. This activity is supposed to be permanent in terms of being student - centered, being creative, thinking transformationally by doing self - assessment. The class consists of 24 students, 12 boys and 12 girls. Six groups consisting of four students have been created and different tasks have been given to them. They have been given supplementary resources in order to research and collect data. They prepared posters and at the end of presenting them, they have been able to evaluate themselves and the group about the listening field. Active listening, watching a presentation in order to gaininformation, listening to the speech and discussion of a group, listening to a story and creating a story for fun have been used as methods in this activity. The students have had the experience of active listening by creating a product and doing self - assessment. There are generally the students of highly educated parents in the class. That’s why interactive activities can be done and learning outcomes can be put into practice.

___

  • KAYNAKÇA
  • Akyol, H. (2008). Yeni Programa Uygun Türkçe Öğretim Yöntemleri. Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Gravois, By Michael. (1998). 35 Ready- To-Go Ways to Publish Students’ Research and Writing. Professional Books New York. Toronto: London. Auckland. Sydney
  • Prof. Dr. Güneş, Prof. Dr. F.; Akyol, H. Dr. Şahinel, M. G. Arş. Gör. Temur, T. ( 2005). Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü basımevi.
  • Jradi, D. Paton, S. Raw, A. Sveilies, K. (2012). Assessment Workshop Leaders (İDV Özel Bilkent İlköğretim Okulu Ankara - 18-19 Haziran 2012 (Katıldığım) Okul İçi Çalıştayı.
  • Karagöz, S. (2008). Türkçe Güzel Dilimizi Geliştirelim: İstanbul: Uygun Basın
  • Özbay, M. (2005). Bir Dil Becerisi Olarak Dinleme Eğitimi: Ankara: Akçağ Yayın
  • Robert, J. , M. Jana, S. M. , Debra, J. P. (2008) Etkili Sınıf Yönetimi Stratejileri. İstanbul: Sev-Yay