Kahverengi Alabalıkda Genetik Yaklaşımlı Anaç Yönetimi; Türkiye Soy Gruplarının Multipleks PZR ile Belirlenmesi

Son yıllarda balıkların tür teşhisinde ve orijin belirlenmesi çalışmalarında moleküler teknikler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım alanlarından bir tanesi de anaç yönetim uygulamalarıdır. Bu amaçla öncelikle karışık anaç stoklarının seçilmesinde multipleks PZR yöntemi geleneksel olarak kullanılan metotlara göre daha hızlı ve hassastır. Bu çalışmada farklı çiftliklerde anaç adayı olarak tutulan Kahverengi alabalıkların kuyruk yüzgeçlerinden 2-3 cm’lik doku parçası alınarak yapılmıştır. Alınan örnekler 1,5 ml’lik tüplere konularak %98’lik etanolde muhafaza edilmiştir DNA eldesi ticari kitler kullanılarak yapılmıştır. PZR kullanılarak mtDNAdloop bölgesi soy gruplarına özgü primerler ile çoğaltılarak elde edilen jel görüntülerinden Tuna soy grubu için 410 bp ve Adriyatik soy grubu için ise 150 bplik ürün boyu belirlenmiştir. Sonuç olarak Kahverengi Alabalıklar da bulunan 5 soy grubundan Türkiye’de bulunan 2 soy grubu multipleks PZR yöntemi ile belirlenmiştir. Yetiştiricilik de karışık anaç stoklarının belirlenmesinde hızlı bir yöntemdir. Fakat Türkiye doğal alabalık haplotiplerinin belirlenerek etkinliği artırılmalıdır.

Kahverengi Alabalıkda Genetik Yaklaşımlı Anaç Yönetimi; Türkiye Soy Gruplarının Multipleks PZR ile Belirlenmesi

___

  • Eroðlu, O., Çiftçi Y. ve Firidin, Ş., 2011a. Altındere Society, London. Series B 265: 10251030. Alabalık Popülâsyonundaki Genetiksel Deðişimin Matthews, M.A., Poole, W.R., Thompson, C.E., McKillen, Belirlenmesi. Balıkçılık ve Akuatik Bilimler J., Ferguson, A., Hindar, K. ve Wheelan, K.F. 2000. Sempozyumu (FABA), 7-9 Eylül 2011, SAMSUN. Incidence of hybridization between Atlantic Eroðlu, O., Firidin, Ş. ve Çiftçi, Y., 2011b. Alabalıklarda salmon, Salmo salar L., and brown trout, Salmo Sekans ve RFLP Analizi ile Tür ve Orijin trutta L., in Ireland. Fisheries Management and Belirlenmesi Üzerine Çalışma. Biyoloji Bilimleri Ecology, 7: 337-347. Araştırma Dergisi, 4 (1): 77-83. Susnik, S., Schöffmann, J. ve Snoj, A. 2004. Phylogenetic Geldiay, R. ve Balık, S. 1988. Türkiye Tatlısu Balıkları. position of Salmo (platysalmo) platycephalus Ege Ünv. Fen Fak. Kitaplar Serisi No: 97, Ege Ünv. Behnke 1968 from south-central Turkey, Basımevi, Ýzmir, 519 s. evidencedgenetic data. Journal Fish Biology, 64: Gephard, S., Moran, P. ve Garcia-Vazquez, E. 2000. 947-9 Evidence of successful natural reproduction Taggart, J. B. and Ferguson, 1986. Electrophoretic between brown trout and mature male Atlantic evaluation of a supplemental stocking programmes salmon parr. Transactions of the American for brown trout (Salmo trutta L.). Aquaculture and Fisheries Society, 129: 301-306. Fisheries Management 17, 155-162.
  • Gezgin, F.A. 1999. Preliminary study on genetic Togan, Ý., Ergüven, A., Emre, Y., Gezgin, F., Plan, E. ve differentiation among Turkish Brown trout (Salmo Koban, E. 1999. Abant Göl'ünde ve Batı Akdeniz'de trutta L.) populations as revealed by RFLP analysis bulunan doðal alabalık (Salmo trutta L.) of PCR amplified mitochondrial DNA segments, toplumlarının genetik yapılarının korunması, Proje (Yüksek Lisans Tezi), O.D.T.Ü., Fen Bilimleri No: VHAG-1396, TUBÝTAK, Ankara. Enstitüsü, Ankara. Turan, C. , Ergüden, D., Gürlek, M., Yaðlıoðlu, D., ve Hansen, M.M. 2002. Estimating the long-term effects of Yeðen, V., 2008. Isparta ve Kahramanmaraş Salmo stocking domesticated trout into wild Brown trout trutta (L., 1758) Populasyonlarının Genetik (Salmo trutta) populations: an approach using Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi microsatellite DNA analysis of historical and Eðirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi Cilt: 4 Sayı: 1 contemporary samples. MolEcol11:1003 1015.
  • Heggberget, T.G., Haukebo, T., Mork, J. ve Stahl, G. 1988. Youngson, A.F., Martin, S.A.M, Jordan, W.C. ve Verspoor, Temporal and spatial segregation of spawning in E. 1989. Genetic protein variation in farmed sympatric populations of Atlantic salmon, Salmo Atlantic salmon in Scotland: comparison of farmed salar L., and brown trout, Salmo trutta L. Journal of strains with their wild source populations. Scottish Fish Biology, 33: 347-356. Fisheries Researcl Reoort Number 42.
  • Jansson, H. ve Öst, T. 1997. Hybridization between Youngson, A. F., Webb, J. H., Thompson, C. E., ve Knox, Atlantic salmon (Salmo salar) and brown trout (S. D. 1993. Spawning of escaped farmed Atlantic trutta) in a restored section of the River Dalalven, salmon (Salmo salar): hybridization of females Sweden. Canadian Journal of Fisheries and with brown trout (Salmo trutta). Canadian Journal Aquatic Sciences, 54: 2033-2039. of Fisheries and Aquatic Sciences, 50:1986-1990.
  • Letcher, B.H. ve King, T.L., 1999. Targeted stock Weiss, S., Antunes, A., Schlötterer, C., and Alexandrino, P. identification using multilocus genotype 2000. Mitochondrial haplotype diversity among 'familyprinting'. Fish. Res. 43, 99111. Portuguese brown trout Salmo trutta L. Lu, G. ve Bernatchez, L. 1998. Experimental evidence for populations: relevance to the post-Pleistocene reduced hybrid viability between dwarf and normal recolonization of northern Europe. Molecular ecotypes of lake whitefish (Coregonus Ecology, 9: 691698. clupeaformis Mitchill). Proceedings of the Royal