Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu ve Sorunları

AbstractThe Current Situation of Fisheries in Adıyaman Province and Its ProblemsIn this study carried out between January 01, 2013 and March 01, 2014, production quantity, marketing and sale of the fished and farmed fish species as well as technical features of fishing gears and problems of fisheries have been investigated in Adiyaman province. At the end of the study it has been determined that 1408 tons fish are obtained by fishing and aquaculture in Adiyaman province annually, trout barb (Capoetta spp.), golden barb (Carasobarbus luteus), carp (Cyprinus spp.), catfish (Silirus triostegus) and shabbout (Barbus grypus) are among the most catched fish species, only monofilament and multifilament PA gill nets are used in fishing made with 169 fishing boats totally. It’s also resulted that the leading problems are that fishing areas aren’t used actively, cooperatives don’t work actively and fishermen don’t have sufficient technical background and information. Keywords: Adiyaman, inland fishery, fishing cooperative Özet01 Ocak 2013–01 Mart 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında; Adıyaman ili’nde yetiştiriciliği yapılan ve avlanan balık türleri, bunların üretim miktarları, satış ve pazarlanması, kullanılan av araç-gereçlerinin kapasite ve teknik özellikleri ve balıkçılıkla ilgili sorunlar araştırılmıştır. Çalışma sonucunda; Adıyaman ili’nde avcılık ve yetiştiricilik yolu ile yıllık toplam 1408 ton balık elde edildiği, avlanan balık türleri içerisinde miktar olarak en çok siraz (Capoetta spp.), bizir (Carasobarbus luteus), sazan (Cyprinus spp.), şabut (Barbus grypus), Mezopotamya yayını (Silirus triostegus)’nın ilk sıralarda yer aldığı, toplam 169 adet tekne ile yapılan avcılıkta yalnızca monofilament ve multifilament PA sade uzatma ağların kullanıldığı belirlenmiştir. Sorunların başında ise, avlak sahalarının etkin işletilemediği, kooperatiflerin etkin çalışamadığı, balıkçıların yeterli teknik donanım ve bilgiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Adıyaman, içsu balıkçılığı, balıkçılık kooperatifi

-

-

___

  • Kaynakça
  • Anonim, 2011. DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Başmühendisliği kayıtları.
  • Anonim, 2012. Su Ürünleri İstatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu, yayın no:4118, Ankara, 59 s.
  • Anonim, 2013-a. Nüfus İstatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu.
  • Anonim, 2013-b. DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Başmühendisliği kayıtları.
  • Anonim, 2013-c. Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kayıtları.
  • Bayhan, Y.K. ve Göçer, M. 2012. Atatürk Baraj Gölü (Adıyaman) Balıkçılığı ve Kullanılan Av Araçlarının Teknik Özellikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 6(3): 232-242.
  • Can, M. F. ve İğne K. D.2005. Atatürk Baraj Gölü’nde Kullanılan Aynı Donam Faktörüne Sahip Dört Farklı Göz Açıklığındaki Sade Uzatma Dip Ağlarının Yakaladıkları Türlerin Kompozisyonu, Avlanma Etkinlikleri ve Ekonomik Analizleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 22(1-2): 143-147.
  • Canpolat, İ., Yüce, S., Yıldırım, T. ve Şeker, T. 2003. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Av Araç ve Gereçlerinin Mevcut Durumlarının Belirlenmesi Sonuç Raporu. Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. TAGEM/HAYSUD/2001/07/03/01, Elazığ, 178 s.
  • Çelik, A. ve Duman, E. 2001. Atatürk Baraj Gölü Bozova Bölgesinde Kullanılan Balık Yakalama Aletlerinin Yapısı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18(3-4): 407-419.
  • Duman, E. ve Çelik, A. 2001. Atatürk Baraj Gölü Bozova Bölgesi’nde Avlanan Balıklar ve Verimlilikleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18(1-2): 65-69.
  • Olgunoğlu, İ. A., Artar, E., Olgunoğlu, M. P. ve Korkmaz, S. 2009. Adıyaman İli Balık Avcılığı Durumu ve Avcılığı Yapılan Ekonomik Balık Türleri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2): 29-34.
  • Olgunoğlu, İ.A., Bayhan Y.K., Olgunoğlu M.P., Artar, E. ve Ukav, İ. 2013. Adıyaman İli’nde Balık
  • Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 9, No: 1, 21-25.
Aquaculture Studies-Cover
  • ISSN: 2618-6381
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: SU ÜRÜNLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gölbası Gölü'nde (Hatay) Bulunan Tatlısu Midyelerinin (Unionidae) Çevresel Kosullarının Belirlenmesi

Hülya ŞEREFLİŞAN

İlk Stok Boyunun Kıslatılmıs Tilapiaların Büyüme Performansı, Yem Degerlendirmesi ve Yem Alımı Üzerine Etkisi

Suat DİKEL, Ilgın ÖZŞAHİNOĞLU, Pınar MUMOĞULLARINDA, Fırat TELLİOĞLU, Mustafa ÖZ

İskenderun-Arsuz arası (İskenderun Körfezi)Kayalık Supralittoral zonun Makrobentik Faunası

Burak İNANDI, Celal ALKAN, Ayhan ALTUN, Tahir ÖZCAN

Türkiye Denizlerindeki Balık Stoklarının Yönetimi İçin Yeni Bir Kavram:'İhtiyatlı Balıkçılık Yönetimi'

Savaş KILIÇ

Çelik Gölü'nde Yasayan Yayın Balıgı (Silurus glanis Linnaeus, 1758)'nın Yas ve Bazı Büyüme Özellikleri

Mücahit YÜNGÜL, Zühal KARAMAN, Mustafa DÖRÜCÜ

Kovada Kanalında (Egirdir-Isparta) Yasayan Balıkların Sülük (Hirudinea) Parazitleri Yönünden İncelenmesi

Mustafa CEYLAN, Abdulkadir YAĞCI, Ufuk AKÇİMEN, Fuat BİLGİN, Niyazi GÖKÇINAR, Şakir ÇINAR

Deliçay (Kahramanmaras)'ın Makroinvertebrat Faunasının Mevsimsel Dagılımı

Rasim AYAS, Cemil KARA

Adıyaman İli Balıkçılıgının Mevcut Durumu ve Sorunları

Yusuf BAYHAN, Sırrı KORKMAZ, Mine OLGUNOĞLU

Kangal (Sivas) Balıklı Çermik Termal Kaplıcası Ýle Topardıç Deresi'nde (Sivas) Yasayan Benekli Sezen Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843)de Bazı Hematolojik Parametreler ve Non-Spesifik Ýmmün Yanıtın Belirlenmesi

Selçuk DUMAN, Aysel ŞAHAN

Sodyum Klorüre Maruz Bırakılan Sazan Balıgında (Cyprinus carpio) Kan Profili ve Enzim Aktiviteleri

Shahba Kale Al-Taee