Uluslararası Hastalık Sınıflamasının On Birinci Revizyonuna Geçiş Sürecinde Dolaşım Sistemi Hastalık Kodlarının Değerlendirilmesi

Uluslararası Hastalık Sınıflaması (ICD), hastalık ve ölüm kodlamalarına getirdiği bazı uluslararası kural ve hatırlatmalar ile hastalık tanısının ya daölüm nedeninin belirtilmesinde kayıtların mümkün olduğu kadar doğru tutulması konusuna katkıda bulunmaktadır. Dijital bir devrimle karşı karşıyakaldığımız 21. yüzyılda birçok hizmet sektörü ve endüstriyel faaliyetler dijital hale gelmiş, sağlık verilerinin de dijital hale gelmesi için yoğun birtalep olmuştur. Sağlık datasının yapay-zeka çalışmalarında kullanılacak yöntemlere uygun hale gelmesinin başlangıcında hastalıkların teşhislerinindoğru ve güncel olarak kodlanması bulunmaktadır. Dolayısıyla sağlık bilgi sistemlerinin dijitalleşmesi için ICD-11’in, ICD-9 ve ICD-10’un işlevlerinidijital olarak da yapması gerekmektedir. Bu nedenle, ICD-11’de hastalık biriminin kullanıcıları yönlendirmek için kategorinin anlamının okunabilirterimlerle ilgili önemli açıklamalar ve rehberlik veren tanımlamalara sahip olması planlanmaktadır. ICD-11’in sayısal kaynak olarak önceki ICDsürümlerinden daha sofistike bir yapıya sahip olduğu görünmektedir. ICD-10 kullanan kodlayıcı ve hekimler açısından ICD-11 genel yapısı ile gözönüne alındığında, Dolaşım Sistemi Hastalıklarının kodlanmasında çok büyük farklılıklar olacağı tespit edilmiştir. Bu makale, Türkiye’de ICD-11’egeçiş sürecinde yaşanabilecek sorunların önüne geçmek, Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi uzmanlarına bir başlangıç bilgisi verebilmek amacıylahazırlanmıştır

Evaluation of Circulatory System Disease Codes in the Transition Process to the Eleventh Revision of the International Classification of Diseases

The International Classification of Diseases (ICD) contributes to the issue of registration of illnesses as accurate as possible in the determination of illness identification or death cause through the international rules and remarks that are brought to the disease and death coding. In the 21st century when we confronted with a digital revolution, many service sectors and industrial activities became digital and there has been an intense demand for digitalization of health data too. Accurate and up-to-date codification of diseases diagnosis presents at the beginning of the adaptation of health data to the methods to be used in artificial intelligence studies. Therefore, for the digitalization of health information systems, ICD-11 should also perform the functions of ICD-9 and ICD-10 digitally. For this reason, in ICD-11, it is planned that the meaning of the category will have important explanations and guidance about the readable terms in order to guide users of the disease unit. ICD-11 it is seen that has a more sophisticated structure than the previous ICD versions as a digital resource. When generally ICD-11 is taken into consideration in terms of coders and doctors using ICD-10, it is found that there may be huge differences in Circulatory System Diseases Coding. This article is written to prevent the problems that may arise in the ICD-11 transition process in Turkey, to provide an initial overview of the Cardiology and Cardiovascular Surgery specialists.

___

  • 1. Aral A. Sağlıkta Yeni Dönem DRG (TİG). Ankara: Bizim Akademi Yayınları; 2014. s. 27-42.
  • 2. Teşhisle İlişkili Gruplar Klinik Kodlama ve Ödemede Temel Mantık https:// www.tig.saglik.gov.tr/index.php?pid=28 Erişim Tarihi: Ocak 18, 2018.
  • 3. Interview with Dr. Bedirhan. February 19, 2013. https://www.ticsalut.cat/ flashticsalut/html/en/interviews_en/doc36395.html Erişim Tarihi: Ocak 18, 2018.
  • 4. Family of International Classifications. https://www.who.int/classifications/ icd/en/ Erişim Tarihi: Ocak 03, 2018.
  • 5. Global Health Observatory (GHO) Data. https://www.who.int/gho/en/ Erişim Tarihi: Ocak 03, 2018.
  • 6. Uluslararası Hastalık Sınıflandırması, İzmir Onkoloji Hastanesi ve Ekopatoloji Derneği Yayınları, 2013. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser-anasayfaDosya/ Kitaplar/turkce/UHS-0-2.pdf. Erişim Tarihi: Aralık 12, 2017.
  • 7. Classification of Diseases (ICD). https://www.who.int/classifications/icd/en/ Erişim Tarihi: Aralık 12, 2017.
  • 8. ICD-10. https://www.cms.gov/medicare/coding/ICD10 Erişim Tarihi: Ocak 08, 2018.
  • 9. ICD-11 Update June 2016. https://www.who.int/classifications/2016_06_20_ ICD11JuneNewsletter.pdf Erişim Tarihi: Ocak 18, 2018.
  • 10. What is ICD-11? https://searchhealthit.techtarget.com/definition/ICD-11 Erişim Tarihi: Şubat 18, 2018.
  • 11. External review of ICD11 Revision. https://www.who.int/classifications/icd/ externalreview/en/ Erişim Tarihi: Ocak 10, 2018.
  • 12. Revision Steering Group. https://www.who.int/classifications/icd/RSG/en/ Erişim Tarihi: Şubat 22, 2018.
  • 13. ICD-11 Beta Draft. https://icd.who.int/dev11/f/en#/ Erişim Tarihi: Ekim 17, 2018.
  • 14. SNOMED CT. https://www.nlm.nih.gov/healthit/snomedct/ Erişim Tarihi: Mart 18, 2018.
  • 15. SNOMED International. https://www.snomed.org Erişim Tarihi: Ocak 18, 2018.
  • 16. Snomed CT/ICD-11 Chapter- September 2014. https://www.nlm.nih.gov/ news/IHTSDO Erişim Tarihi: Ocak 16, 2018.
  • 17. Published the IHTSDO Newsletter of October 2014. https://ticsalutsocial. cat/estandards/terminologia/en-noticies/22/ Erişim Tarihi: Ocak 18, 2018.
  • 18. Revision of International Classification Diseases by 2018.
  • 19. https://abclive.in/international-classification-diseases Erişim Tarihi: Ocak 17, 2018.
  • 20. ICD-10? The future is ICD-11.Keynotes focus on transitions, quality. https:// searchhealthit.techtarget.com/news/2240100090/ICD-10-The-future-isICD-11-Keynotes-focus-on-transitions-quality Erişim Tarihi: Ocak 19, 2018.
  • 21. ICD-10 Overview. https://www.ama-assn.org/practice-management/ reporting-continued-issues-icd-10-claims Erişim Tarihi: Mart 20, 2018.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası-Cover
  • Başlangıç: 1947
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tokat İlinde Fatal ve Fatal Olmayan Olgularda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsünün Moleküler Analizi

Dilek YAĞCI ÇAĞLAYIK, Fatma BAYRAKDAR

Cerrahide Kohort Çalışmalarının Raporlanması İçin Bir Kılavuz; STROCSS Kriterlerinin Türkçe Uyarlaması

Can ATEŞ, Emre DEMİR, Gül DOĞAN, Mustafa Agah TEKİNDAL, Ümran MUSLU, Güvenç DOĞAN, İbrahim Tayfun ŞAHİNER, Murathan ERKENT, Yasemin YAVUZ

Çorum İlindeki Mezbaha Çalışanlarında Leptospiroz Seroprevalansı

Ayşe Semra GÜRESER, Dilek YAĞCI ÇAĞLAYIK

Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Yenidoğanlarda Konjenital Hipotiroidi ve Respiratuvar Distres Sendromu İlişkisinin Araştırılması

Buse ÖZER BEKMEZ, Cüneyt TAYMAN, Mehmet BÜYÜKTİRYAKİ, Ufuk ÇAKIR, Ebru YARCI

Atipik Bir Lokalizasyonda Ekrin Porokarsinom

Burak KAYA, Aylin OKÇU HEPER, Necip Sefa ÖZDEN, Arda ÖZDEMİR, Nijat BABAYEV

Lokal Anestezik Dozun Azaltılması, Tek Doz Spinal Anestezi ile C/S Uygulamasında Obez Gebelerde Maternal Hipotansiyonu Önlerken Cerrahi Anestezi Sağlar Mı?

Çiğdem YILDIRIM GÜÇLÜ, Başak Ceyda MEÇO, Süheyla KARADAĞ ERKOÇ, Volkan BAYTAŞ, Ali Abbas YILMAZ, Hanife Asuman UYSALEL

Minimal, Düşük ve Orta Akım Hızlı Anestezi Uygulamalarının İntraoperatif Kas Gevşetici Tüketimine Etkisi: Prospektif Kohort Çalışma

Emre DEMİR, Volkan HANCI, Selçuk KAYIR, Güvenç DOĞAN, Yasemin YAVUZ

Geriatrik Diyabetik Hastalarda Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi

Kenan ÇADIRCI, Muharrem BAYRAK

Hirschsprung Hastalığında Transanal Endorektal Pull-through ve Martin-modifiye Duhamel Ameliyatlarının Sonuçlarının Karşılaştırılması

İbrahim KARAMAN, Ayşe KARAMAN, Yusuf Hakan ÇAVUŞOĞLU, Yasemin DERE GÜNAL, Mustafa Kemal ASLAN, Derya ERDOĞAN

Frontal Osteoma ile Frontal Sinüs Büyüklüğü Arasındaki İlişki ve Bunun Cerrahi Yöntem Seçimine Etkisi

Özer Erdem GÜR, Nuray ENSARİ, Nevreste Didem SONBAY YILMAZ, Muhammet YILDIZ, Mustafa YALÇIN