Hastanelerde Maliyet Analizi ve Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

Araștırmanın amacı, bir tıp fakültesi araștırma ve uygulama hastanesinde maliyet muhasebesi tekniği olarak Faaliyet Tabanlı Maliyetleme yöntemi kullanılarak, gerçeğe daha yakın klinik ișlem maliyet rakamlarına ulașılabileceğini ortaya koymaktır. Bu yolla, sağlık yöneticilerine finansal planlama, performans denetimi, kalite ve geliștirme çalıșmalarında katkı sağlamak hedeflenmektedir. Araștırma betimsel bir çalıșma olup retrospektif olarak tıbbi, idari, mali ve teknik verilerin incelenmesi ve değerlendirilmesi yoluyla yürütülmüștür. 2008 yılı içerisinde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı bünyesinde yapılan büyük ve özellikli ameliyat ișlemleri, çalıșmanın evrenini olușturmaktadır. Bilgi İșlem Merkezinden alınan istatistikler ve Anabilim Dalı Bașkanı’nın görüșlerine dayanılarak en fazla gerçekleștirilen ve anabilim dalı faaliyetlerinin temsil edecek düzeydeki 14 adet ameliyat ișlemi de örneklem olarak alınmıștır. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme uygulaması ile hasta kabul, poliklinik, klinik, anesteziyoloji, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde gerçekleșen faaliyetler çeșitli yönleri ile değerlendirilmiș, ulașılan maliyet bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ile karșılaștırılarak, fiyatlandırmada gerçekçilik açısından değerlendirme yapılmıștır. Çalıșma sonucunda kamu veya özel tüm hastanelerde Faaliyet Tabanlı Maliyetleme uygulamasının yapılabileceği, geleneksel maliyet muhasebesi sistemi olan birimlerde uygulamanın daha kolay ve verimli olacağı kanaatine varılmıștır.

Hastanelerde Maliyet Analizi ve Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

Keywords:

-,

___

  • MENDERES M.(1994) “Hastanelerde Maliyet Hesaplaması ve Hemşirelik Hizmetleri Maliyetleri”, Hacettepe Üniversitesi hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1.
  • AKAR Ç. (1992): “Hastane İşletmele- rinde Yönetim Muhasebesi” Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • MENDERES M. (1995) “Hastaneler- de Muhasebe, Maliyetleme Sorunları ve Finansal Yönetim”, Toplum ve He- kim, Cilt: 10, Sayı: 69 – 70.
  • ILDIR A. (2008) “Faaliyet Tabanlı Maliyetleme İle Sağlık İşletmelerinde Maliyet Analizi ve Performans Yöne- timi”, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • ŞAHİN İ. (1992): “Hastanelerde Birim Çıktı maliyetlerinin Analizi ve Kapasi- te Kullanım Faktörünün Maliyetlere Etkisi: Sağlık Bakanlığı Zübeyde Ha- nım Doğum Evinde Bir Uygulama” Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniver- sitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • SHEPARD D. S., HODGKİN D., 11. LAWSON, R.A. (2005). The Use of ANTHONY Y., E., (2000) “Analysis of Hospitals Costs: A Manuel For Managers”, World Health Organization Report, Genova.
  • ARZOVA, S.B. (2002). Faaliyet Tabanlı Maliyet Yönetimi. Türkmen Kitabevi, İs- tanbul.
  • BÜYÜKMİRZA K.(2008) “Maliyet ve Yönetim Muhasebesi” Gazi Kitabevi, Ankara.
  • GUNASEKARAN, A. (1999). A Framework for the Design and Audit of an Activitybased Costing System, Managerial Auditing Journal, 14 (3):118-126.
  • ÇİL, K.S. (2006). Faliyete Dayalı Maaliyet Yöntemi ve Hastane Uygulaması, Dokto- ra Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Actıvıty Based Costing in the Healthcare Industry: 1994 vs. 2004, Research in Healthcare Financial Management, 10 (1):77-94.
  • SAĞLIK BAKANLIĞI, TEMEL SAĞ- LIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜR- LÜĞÜ (2008). Türkiye Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Prog- ramı, Ankara.
  • AĞYAR, E. (2006). Hastane İşletmeleri- nin Yönetimi Açısından Çağdaş Maliyet- leme Yöntemlerinden Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve Kalite Maliyetlemenin Değerlendirilmesi: Bir Uygulama, Dokto- ra Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bi- limler Enstitüsü.