Dördüncü Ventrikülün Mikrocerrahi Anatomisi

Amaç: Dördüncü ventrikül pons ve serebellum arasında bulunan önemli bir orta hat boşluğudur. Bu boşlukta yer alabilen cerrahi lezyonlar nöroşirurjidalının sık karşılaştığı durumlardır. Önemli anatomik yapısı ve komşuluklarının bilinmesi daha güvenli ve iyi bir cerrahiye olanak vermektedir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 4. Ventrikülün anatomisini incelemek üzere planlanmıştır. Bu çalışmada beş formalinle sabitlenmiş piyes kullanıldı.Arterler kırmızı silikon ve damarlar mavi silikon ile perfüze edildi.Bulgular: Diseksiyonlar dördüncü ventrikül kademeli bir şekilde ortaya çıkarılarak gerçekleştirildi. Görüntüler mikroskopaltında gerçekleştirildi vefotoğraflandı.Sonuç: Dördüncü ventrikül anatomisi bu yazıda incelenecektir.

Microsurgical Anatomy of the Fourth Ventricle

Objectives: The fourth ventricle is an important midline cavity located between the pons and the cerebellum. Surgical lesions in the cavity are frequently encountered by the neurosurgical lesions. The knowledge regarding the important anatomical structure and neighborhoods allows for a safer and better surgery. Materials and Methods: This study was planned to investigate the microsurgical anatomy of the 4th ventricle. Five formalin-fixed specimens were used for in this study. The arteries were perfused with red silicone and vessels with blue silicone. Results: Dissections were performed by gradually exposing the fourth ventricle. Dissection was performed under microscape and was photographed. Conclusion: The anatomy of the 4th ventricle will be discussed in this paper.

___

  • 1. Akiyama O, Matsushima K, Nunez M, et al. Microsurgical anatomy and approaches around the lateral recess with special reference to entry into the pons. J Neurosurg. 2018;129:740-751.
  • 2. Mercier P, Bernard F, Delion M. Microsurgical anatomy of the fourth ventricle. Neurochirurgie. doi: 10.1016/j. neuchi.2018.04.010. [Epub ahead of print]
  • 3. Tanriover N, Ulu MO, Özlen F, et al. Supra ve infratentoriyal Bölge ve Kafa Tabanı Mikrocerrahi Anatomisi I. Kısım Serebellum ve Beyinsapı – Cerrahi Anatomi ve Yaklaşımlar. Türk Nöroşirürji Dergisi. 2008;18:65-95.
  • 4. Tubbs RS, Shoja MM, Aggarwal A, et al. Choroid plexus of the fourth ventricle: Review and anatomic study highlighting anatomical variations. J Clin Neurosci. 2016;26:79-83.
  • 5. Mussi AC, Matushita H, Andrade FG, et al. Surgical approaches to IV ventricle-anatomical study. Childs Nerv Syst. 2015;13:1807-1814.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası-Cover
  • Başlangıç: 1947
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yaşlı Hastalarda Hipotiroidizmin Santral ve Periferik Arter Aterosklerozuna Etkileri

Berna EVRANOS ÖĞMEN, Volkan ATMIŞ, Teslime ATLI, Murat Faik ERDOĞAN

Yüksek Dereceli Subaraknoid Kanamalı Hastalarda Lamina Terminalis Fenestrasyonunun Klinik Sonuçları ve Cerrahi Detayları: Tek Merkezin Bir Yıllık Tecrübesi

Onur ÖZGÜRAL, Melih BOZKURT, İhsan DOĞAN, Fatih YAKAR, Eyyub SM AL BEYATI, Bilal SHUKURUYEV, Ümit EROĞLU

Fibromiyalji Sendromunda Hassas Noktaların Ultrason Makaslama Elastografi Hızları ile Klinik Bulgular ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişki

Aysun GENÇ, Uğur KUŞ, Ali AĞUŞ, Sehim KUTLAY, Yeşim KURTAİŞ AYTÜR, Hacı Musab KIYMAZ, Onur BOZDAĞ

Pediatrik Kulak Burun Boğaz Acillerinin Epidemiyolojik Profili

Gürsel DURSUN, Sibel YILDIRIM, Ahmed Majid Naji Agha OGHALİ, Zahide ÇİLER BÜYÜKATALAY, Rıdvan KILIÇ

Distoni Tedavisinde Stereotaktik Radyofrekans Derin Beyin Lezyonları

Ümit EROĞLU, Ali SAVAŞ, Muhittin Cenk AKBOSTANCI

Akut Miyokard İnfarktüsü Alt Tipleri Arasında Başvuru Esnasında Ölçülen Ortalama Trombosit Hacminin Karşılaştırılması

Nil ÖZYÜNCÜ, Eralp TUTAR, Kerim ESENBOĞA, Hüseyin NAZMAN, Cemre TEKİN, Turkan SEDA TAN

Yoğun Bakımda Takip Edilen Hipoksik Ensefalopati Hastalarında Prognozu Etkileyen Faktörler

Cem ERDOĞAN, Lütfü HANOĞLU, Deniz KIZILASLAN, Özge ARICI DÜZ, Nesrin Helvacı YILMAZ, Eren TOPLUTAŞ

Akut Bakteriyel Sinüzit Tanısı Konulan Çocukların Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi

Fatih GÜNAY, Esra ÇAKMAK TAŞKIN, Dilara BEŞLİ ÇELİK, Emine ÇİĞDEM ÖZER, Nisa Eda ÇULLAS İLARSLANL, Ergin ÇİFTÇİ, Halil ÖZDEMİR, Erdal İnce

Dar Bant UVB ve PUVA Tedavilerinin Serum Folat Seviyeleri Üzerine Etkileri

Bengü Nisa AKAY, Seçil VURAL, Nihal KUNDAKÇI, Hilayda Karakök GÜNGÖR

Ankara Bölgesinde Yaşayan Postmenapozal Kadınlarda D Vitamini Eksikliği Görülme Oranı

Zeynep KENDİ ÇELEBİ, Ali UYSAL, Berna İmge AYDOĞAN