Kapitalist Ataerkil İlişkiler ve Kentsel Mekanda Kadınların Gündelik Hayatının Coğrafyası: Tokat Örneği

Bu çalışma, toplumsal mekândaki konumları açısından farklı sınıfsal ve kültürel konumlara sahip kadınların gündelik hayat pratikleri dahilinde kapitalist ataerkil sistem ile inşa edilen kentsel mekânla nasıl bir ilişki geliştirdiğini, bu ilişki biçimlerini etkileyen hatta sınırlayan değişkenlerin neler olduğunu toplumsal yapı ile mekânsal yapıya yayılmış iktidar ilişkileri çerçevesinde belirleme amacı taşımaktadır. Öncelikle gündelik hayat ve toplumsal mekân arasındaki ilişkiye dair teorisinden hareketle Lefebvre'in kuramından faydalanılmıştır. Ardından gündelik hayat ve toplumsal mekân arasındaki karşılıklı ilişkide rol oynayan iktidar ilişkilerini belirleyebilmek adına iktidar ilişkilerinin herkesi içine alan bir makineler bütünü olduğunu belirten Foucault'dan faydalanılmıştır. Bu çerçeveden hareketle, alan araştırmasına dayalı olarak Tokat kentinde farklı sınıfsal ve kültürel yapılara sahip iki semt olan Sulusokak ve Karşıyaka örnekleri üzerinden kadınların kentsel mekân ile ilişkisi belirlenmeye çalışılmış; bu ilişki ise kadınların gündelik hayatı temelinde haritalandırılarak nesnel bir şekilde açıklanmıştır.

Patriarchal Capitalism Relations and Geography of Everyday Life of Women in the Urban Space: The Case of Tokat

The purpose of this study is to determine, according to their social location women with different class and cultural structers how they developed a relationship with the urban space built by the capitalist patriarchal system within the practice of everyday life and and what are the variables that limit or even limit these forms of relationship in the context of power relations spanned by social structure and spatial structure. First of all, from the theory of the relation between everyday life and social space by Lefebvre's has been benefited. In order to define the relations of power which play a mutually interrelated role between everyday life and social space, has been benefited Foucault who says the power relations are a whole of machines that incorporate all of them. From this framework, has been tried to determine the relation of women to urban space on Sulusokak ve Karşıyaka where are two districts with different class and cultural structures in Tokat city, based on field research. This relationship is explained objectively by mapping on the basis of everyday life of women. 

___

  • Referans 1 Acar-Savran, Gülnur (2012), "İkinci Basıma Önsöz", Acar-Savran, Gülnur ve Nesrin T. Demiryontan (Der.), Kadının Görünmeyen Emeği(İstanbul: Yordam Kitap): 9-16